23 Mart 2012'de polis ekipleri, merkez Yüreğir İlçesi Akıncılar Mahallesi'nde oturan 30 yaşındaki Levent Çoban'ın ikametinde kaleşnikof marka silah ve çok sayıda mermi ve mühimmat bulunduğu ihbarı üzerine operasyon düzenledi. Zemin katında Ali Çoban'ın ailesiyle, 2'nci katında ise Levent Çoban'ın babasıyla birlikte oturduğu 2 katlı binanın etrafında önlem alan polis ekipleri, ardından arama yapmak üzere üsti kata çıktı. Bu sırada birinci katta bulunan Ali Çoban'ın tabancayla açtığı ateş sonucu başkomiser 47 yaşındaki Kemal Dağlı, polis memurları 38 yaşındaki Arafat Alkan ve 49 yaşındaki Esat Göçmen yaralandı. Polislerin de ateşle karşılık vermesi üzerine Çoban, evin arka kapısından çıkarak, kaçtı.

Evde yapılan aramada 1 tabanca ve bu tabancaya ait 6 dolu fişek, binanın çatısında ise saksılara ekili halde 520 kök hintkeneviri bulundu. Levent Çoban'a ait cep telefonunda yapılan incelemede ise olay saatinde 32 yaşındaki Eray Çırak'ın cep telefonundan Leven Çoban'ın telefonuna "Telefonu aç" ve "Levent arka sokaktan dama geliyorlar" mesajlarını geçtiği belirlendi.

Olaydan 103 gün sonra yakalanarak, tutuklanan Ali Çoban, ifadesinde daha önce hasımlarının silahlı saldırısına uğradığını, olay günü de babasıyla ağabeyinin oturduğu üst kattan silah sesi gelmesi üzerine yine hasımlarının gelerek baskın yaptığını düşünerek paniğe kapıldığını söyledi. Çoban, eşi ve çocuğuna yere yatmalarını söyleyerek korkutmak amacıyla 7 el ateş edip, sonra da eşine polisi aramalarını söyleyerek arka kapıdan çıkıp, kaçtığını söyledi. Diğer sanıklar ise haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.

Soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet savcısı, olayla ilgili iddianame hazırladı. 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, sanık Ali Çoban hakkında '3 polisi kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 60 yıla kadar, silah ve uyuşturucu madde bulundurma suçlarından da 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuksuz sanıklar Levent Çoban hakkında 'silah bulundurmak, görev yaptırmamak için direnme ve uyuşturucu madde bulundurmak' suçlarından 12 yıla kadar, Eray Çırak hakkında ise 'suçluyu kayırmak'tan dolayı 5 yıla kadar hapis sezası istendi.

Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.



MKA(OA/CK)