Diyarbakır'da Gülseren- Nuri  Yardımcı çiftinin  Kadın Doğum ve Çocuk Hatalıkları Hastanesi'nde dünyaya gelen ve Şilan adını verdikleri bebeklerinin karın içi organlarının göğüs kafesi içine doğru kaydığı belirlendi. Yoğun bakıma alınan Şilan bebeğin yapılan kontrollerinde bağırsaklarının akciğer üzerinde, kalbinin de sağ tarafa kaydığı tespit edildi. Doktorlar 'Diafragma Hernisi' teşhisi koydukları Şilan bebeği doğumundan 3 gün sonra ameliyat etmeye karar verdi.

BÖLGEDEKİ DEVLET HASTANESİNDE İLK

Kadın Doğum Çocuk Hatalıkları Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölümü doktorlarından Emre Divarci başkanlığıdaki ekibin gerçekleştirdiği kapalı ameliyatla, 5 milimtere enindeki iğne ve kameralarla bebeğin akciğer üzerine yığılan bağırsakları kesik yapılmadan yerine alındı.

Dr. Emre Divarci, bölgede bir Devlet Hastanesi'nde böyle bir ameliyatın ilk kez yapıldığını söyledi. Dr. Divarci şu bilgileri verdi:

"Şilan bebeğin bağırsakları akciğerleri üzerinde idi. Bu nedenle de kalbi ve sol taraftaki akciğeri sağ tarafa kayan bebeği ameliyata aldık. Bu işlemi de, kapalı olarak adlandırılan 5 milimetre enindeki biri kamera iki aletle yaparak bebeğin herhangi bir yerini kesmeden gerçekleştirdik. Bu tür ameliyatlar Türkiye'nin birçok ilinde yapılmakta, ancak bölgede bir devlet hastanesinde ilk kez gerçekleşti. Bu tür ameliyatlarda bebeklerin yaşama şansı çok düşük ve kesilerek yapılan ameliyatlarda bebeğin iyileşme süreci hem daha geç hem de oldukça uzun sürüyor. Şilan bebek ameliyatın hemen ardından toparlandı ve sağlığı oldukça iyi. Birkaç gün sonra taburcu edeceğiz."



CA,BB(GG/COŞ)