Malkara’nın Yılanlı Köyü’nde işsiz ve hiç bir sosyal güvencesi olmayan 42 yaşındaki Halil İbrahim Demirkıran, 15 yıl önce başkasıyla evli olan 46 yaşındaki Ayten Taşkın ile tanışarak birlikte yaşamaya başladı. Ramazan Taşkın ile nikahlı olmasına karşın 15 yıl Halil İbrahim Demirkıran ile yaşayan Ayten Taşkın’ın bu ilişkiden şu anda 11, 14 ve 15 yaşlarına gelen 3 çocukları dünyaya geldi.

Baba Halil İbrahim Demirkıran, 3 çocuğunun annesi Ayten Taşkın’ın, Ramazan Taşkın ile evli olması nedeniyle çocuklarına nüfus cüzdanı çıkartamadı. Halil İbrahim Demirkıran’ın başvurusu üzerine Malkara Sulh Hukuk Mahkemesi çocuklara bakan ve Demirkıran'ın kardeşi olan Şükran Demirkıran'ı 2 yıllığına vasi tayin etti. Ancak 2 yılın ardından vasilik süresi mahkeme tarafından uzatılmadı. Bu süreçte nikahlı eşinden boşanamayan ve 3 çocuğuna kimlik çıkartamayan Ayten Taşkın, girdiği psikolojik bunalım sonucu 2001 yılında kendini asarak Ccanına kıydı.

'HASTANEYE GİTMEYE KORKUYORUZ'

Tek gözlü bir odada kimliksiz olan 3 çocuğu ile birlikte yaşam mücadelesi veren Halil İbrahim Demirkıran’a çocukların bakımı için kız kardeşi 38 yaşındaki Şükran Demirkıran yardım ediyor. Nikahsız yaşadığı Ayten Taşkın’ın ölümünün ardından çocuklarıyla ortada kaldığını belirten Demirkıran şunları söyledi:

"Eşimin intiharının ardından üç çocukla kaldım. Kardeşimin yardımlarıyla çocuklarımı bu yaşa getirdim. Çocuklarımı doğum raporlarıyla okula yazdırdım. Fakat büyük kızım Sevda’yı kimliği olmadığı için orta öğretime yazdıramadım. Diğer çocuklarım da ilköğretimi bitirdikten sonra aynı durumla karşı karşıya kalacaklar. Yetkilerin bir an önce sorunumuza çare bulmalarını istiyorum. Nüfus cüzdanları olmadığı için çocuklarıma devlet daireleri bile işlem yapmayacak, hastaneye gitmeye bile korkuyoruz. Ne olur bizlere yardım edin. Geçtiğimiz yıl kız kardeşimin müracaatı sonrasında Sosyal Yardımlaşma Vakfı bir defa 200, bir defa da 100 lira olmak üzere toplam 300 lira yardımda bulundu. Bu yardımın haricinde hayatımız boyunca devletten hiçbir yardım görmedik. Devletin yardımlarına ihtiyacımız var. Artık birileri sesimizi duysun."

'OKULUMA DEVAM ETMEK İSTİYORUM'

Kardeşleri Emre ve Yeşim Demirkıran’ın Malkara İlçesi'ne bağlı Hemit Köyü İlköğretim Okulu’nda okuduğunu, kendisinin ise kimliğinin olmaması nedeniyle orta öğretime gidemediğini belirten Sevda Demirkıran, "Babam tüm çabalara rağmen bir türlü kimliklerimizi çıkartamadı. Biran önce kimliğimin çıkartılmasını ve okuluma devam etmeyi istiyorum. Devletin bize yardım etmesini istiyorum" diye konuştu.

MY(LK/COŞ)