Sarıkaya İlçesi'nde 4 yıl önce yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Roma Dönemi'ne ait 3 bin yıllık hamamın turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. Henüz kazı çalışmaları tamamlanmayan hamamın etrafından bulunan binaların kamulaştırma çalışmasına ise başlandı.

KRAL, KIZI İÇİN YAPTIRMIŞ

Sarıkaya Belediye Başkanı Osman Erbir, termal su kaynaklarıyla ünlü ilçede ortaya çıkarılan tarihi hamamla ilgili olarak, "Efsaneye göre, Roma kralının kızı bir gün hastalanıyor. Hastalıktan kurtulması için kral çareler arıyor ve en sonunda kızı buradan çıkan termal su sayesinde sağlığına kavuşuyor. Bunun üzerine kral buraya bir hamam yaptırıyor. Hamam taşları üzerine ise boğa ve yılan figürleri var. Boğa figürü gücü temsil ederken, yılan ise günümüzde tıpta sembol olarak kullanıldığı gibi sağlığı temsil etmektedir" dedi.

Belediye Başkanı Erbir, "Yozgat Müze Müdürlüğü'müzün koordinesinde kazı çalışmalarımız 4 yıldır devam ediyor. Hamamın etrafında İl Özel İdare'ye ait iki bina ve mülkiyeti özel kişilere ait olan bazı binaların kamulaştırılarak kazı çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Tarihi Roma hamamının Türkiye ve dünyaya tanıtılması, sosyal ve ekonomik açıdan Sarıkaya adına çok önemli bir gelişme olacaktır" diye konuştu.



HY(FK/CK)