Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nde vericiden laparoskopik yöntemle alınan böbrekler, Doç. Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığındaki ekip tarafından başarıyla nakledildi.

8 yıldır diyalize girdiğini belirten Hatice Akkaya, "8 yılın acısını istediğimi yiyerek, arzu ettiğim kadar su içerek unutacağım" dedi. Kahramanmaraşlı Fatma Karakuş, kızının acısına dayanamadığını söyledi. Karakuş, "Hipertansiyon nedeniyle kızım böbreklerini kaybetti. Sekiz yıldan beri diyalize giriyor ve yaşadığı acıları kendisi ve ben bilirim. Kızımı sorunsuz bir şekilde ameliyat yaparak bizleri sevindiren doktorlarımıza minnettarız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

'İDRAMIMI YAPABİLİYORUM'

Annesinin kendisine 2'nci kez hayat verdiğini belirten Güllü Karaboğa, "Ona teşekkür ediyorum" dedi. Karaboğa, daha önce de kalp ameliyatı olduğunu söyledi. Karaboğa, "Nefrite bağlı böbreklerim iflas etti. Altı yıldır diyalize giriyorum ve bunun nasıl bir duygu olduğunu yaşayanlar bilir. Artık bir böbreğim var ve ben de idrarımı yapabiliyorum" diye konuştu.

O EVLADI İÇİN FEDA ETTİ

Eda Erdem ise bir çocuk dünyaya getirdikten sonra böbrek yetmezliği yaşadığını ve 2.5 yıl önce de her iki böbreğini birden kaybettiğini ifade etti. Erdem, "Dünyaya getirdiğim bir evlat sonrasında gelişen böbrek hastalığı sonrasında böbreklerimi kaybettim. 8 aydır diyalize giriyordum. Çocuğum için iki böbreğim feda olsun diyordum. Çok acı çektim ama anne oldum. Biricik annem de benim için böbreğini vererek, evladı için böbreğini feda edebileceğini gösterdi" dedi. Kızına böbreğini verdiği için çok mutlu olduğunu söyleyen anne Hatice Çil ise "O evladı için iki böbreğini feda etti. Bende bir böbreğimi seve seve kızıma verdim" diye konuştu.

ÇOK SAĞLIKLI VE MUTLULAR

Doç. Dr. Dinçkan, alıcı ve vericilerin tamamı kadın olan bu nakillerde kozmetiğe önem verdiklerini belirtti. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Vericilerden laparoskopik yöntemlerle aldığımız böbrekleri, çok küçük kesiler açarak hastalarımıza naklettik. Annelerinin bağışlarıyla ikinci kez hayata bağlanan hastalarımız şimdi çok sağlıklı ve mutlu" dedi.