İzmir Defterdar Yardımcısı Naci Günaydın, kamuoyunda '2B Yasası' olarak bilinen 6 BİN 292 sayılı 'Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkındaki Kanun' kapsamında hak sahiplerine yapılacak satışlarla ilgili DHA’ya bilgi verdi. Satışların 30 Ekim’de sona ereceğini, şu anda Türkiye genelinde bir süre uzatımının gündemde olmadığını söyleyen Günaydın, Nisan ayında yürürlüğe giren kanun ile Türkiye’deki önemli bir mülkiyet sorununun da çözüleceğini vurguladı. Daha önce karmaşa yaşandığını ifade eden Günaydın, "80 yıllık sorunu bu yasa çözmüştür. Hak sahiplerimiz bu tarihi fırsatı kaçırmasınlar. Eğer başvurmazlarsa kanunun avantajını yitirecek ve kendi oturduğu yerde işgalci konumuna gelecekler ve ecrimisil tahakkuk edecektir" diye konuştu.

İzmir Defterdar Yardımcısı Naci Günaydın, başvurularda en az yüzde 85’lik bir hedef belirlediklerini, şu anda Muğla’dan sonra en fazla başvuruyu alan ikinci il olduklarını söyledi. Bu doğrultuda gezici ekiplerin köyleri gezerek kahvelerde bilgilendirme yaptığını anlatan Günaydın, sıkışıklık olmaması  için personel sayısının artırıldığını, hafta sonları da başvuru aldıklarını belirtti. Özellikle ödeme ve bedeller konusunda büyük kolaylıkların bulunduğunu dile getirdi. 2010 yılında belirlenen bedellerin artırılmadığını, hak sahiplerinden belirlenmiş rayiç bedelin yüzde 70’inin talep edileceğini aktaran Günaydın, “Eğer vatandaşlarımız peşin öderse bu yüzde 70’in yüzde 20’sinde yine indirime gidilecek. Yani 100 liralık bir yer peşin ödeme halinde 56 liraya hak sahibi vatandaşın olabilecek. Peşin ödemezse de 3 yılda 6 eşit taksitle ödeyecek” bilgisini verdi.

ARAZİ DOLANDIRICILARINA KARŞI UYARI

İzmir Defterdar Yardımcısı Naci Günaydın, yasanın belirlediği 3 hak sahibi olduğunu, bunlardan ilkinin mülk sahibi, ikincisinin varisler ve üçüncüsünün de kan bağı olmaksızın noterde düzenlenen muvafakatnameye sahip olan 'Akd-i halefler' olduğunu dile getirdi. Arsa spekülatörleri ve kötü niyetli kişilere karşı bu süreçte ne gibi önlemler alındığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Günaydın, şunları söyledi:

"Bir takım duyumlar biz de aldık. 'Rayiç bedeller çok yüksek ödeyemezsiniz' diyerek insanları kandırma amaçlı 'Akd-i haleflik' yoluna gidenlere karşı gerekli bilinçlendirme çalışmalarımızı yapıyoruz. Vatandaşlarımız bu tür insanlara kanmasın."

RAKAMLARLA İZMİR’İN 2B TABLOSU

İzmir’de toplam 56 milyon 332 bin 274 metrekareye denk gelen 10 bin 901 parsel 2B taşınmazı bulunuyor. Bunların toplam kullanıcı sayısı 13 bin 841. Bunun 6 bin 841 parsel, 29 milyon 560 bin 531 metrekaresi il merkezinde bulunuyor. Yine il merkezi kullanıcı sayısı ise 8 bin 776. Öte yandan 19 Ekim 2012 tarihli rakamlara göre şimdiye kadar toplam hak sahiplerinin yüzde 63’üne karşılık gelen 8 bin 735 kişi satın alma başvurusu yaptı. En fazla başvuru Kınık İlçesi’nde yapılırken onu il merkezi, Tire ve Ödemiş ilçeleri izledi.



BT(AÖ/İD)