Geçtiğimiz Bahar Yarıyılı başlangıcında okullarına kayıt yaptırmak için başvuran ancak Milli Savunma Bakanlığı’nın okullara gönderdiği genelgeden kaynaklı “Askerlik Şubesi’nden 'ilişiği yoktur’ belgesi getir, yoksa kayıt yenileme yapılamaz” yanıtıyla karşılaşan 29 yaş üstü erkek üniversite öğrencileri tecil için gittikleri askerlik şubelerinde bedelli askerliğe zorlandıkları tepkisi göstermişti. CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Savunma Komisyonu Üyesi Mustafa Moroğlu konuyu meclis gündemine taşımıştı. O zaman da “Yeterli başvuru olmadığı için bu yapılıyor” diyen Moroğlu, yaşını küçültenlere de bedelli askerlikten yararlanma imkanı getiren yasanın da aynı amaçla çıkarıldığını ileri sürdü.

“TALEBİMİZ DİKKATE ALINMADI”

Bedelli Askerlik Yasası’nın son düzenlemesinde TBMM Savunma Komisyonu’nda konuyla ilgili mücadele verdiklerini ancak taleplerinin dikkate alınmadığını söyleyen Milletvekili Mustafa Moroğlu, “Biz 3 ve 4’ncü sınıftaki 29 yaşını doldurmuş erkek öğrencilere iki yıl erteleme şansı istedik ancak kabul olmadı. Şu anda bu konunun çözümünü muğlak bıraktılar. Niye bıraktıklarını anlamış değilim” dedi.

BAKANLIK YETKİLİLERİ “NETLEŞTİRECEĞİZ” DEDİ

Kayıt yenileme döneminde de Milli Savunma Bakanlığı’ndan giden genelgenin yanlış yorumlandığı için 29 yaş üstü erkek öğrencilerin sıkıntı yaşadığını anlatan Moroğlu, “Burada bedelli askerlikten yararlanma sayısını bu sayede artırma isteği yatıyordu ve bunun için bir çok öğrenciye bedelli askerlik dayatıldı. Komisyon görüşmelerinde Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri bu sıkıntıları hatırlatmamız üzerine “Bunu engelleyeceğiz. Süre Eylül başında doluyorsa bile yıl sonuna kadar mühlet tanıyoruz. Yani yoklama yaptırdıktan sonra da hemen askere alınmıyor, önünde bir yıl gibi bir süre var. O uygulamayı netleştireceğiz, bundan sonra yapılmayacak’ dediler. Şimdi bir adım bekliyoruz” dedi.

YÖK’E BİR GENELGE SORUNU ÇÖZER

Moroğlu ayrıca “Madem yasal düzenleme ile bu öğrencilerin durumu düzeltilmedi. O zaman para ile ilişkilendirmeyi bir tarafa bırakıp şu anda Milli Savunma Bakanlığı’nın YÖK’e göndereceği bir genelge ile sorun çözülebilir. Yani bir değil iki yıl ertelemenin güvenceye alınması lazım ki eğitim hakkı korunabilsin” önerisini dile getirdi.

“YENİ YASA BEKLEDİKLERİNİ HALA ALAMADIKLARINI GÖSTERİYOR”

Son çıkan yasa ile ise 30 yaş üstünün yararlanabildiği bedelli askerlikten yaşını küçülttüğünü ispat edenlerin de sisteme dahil edildiğini ve ikinci taksit olan 15 bin TL’nin 12 ay vade ile ödeme kolaylığını getirdiğini hatırlatan Moroğlu, “Görüldüğü gibi bedelliden beklediklerini yine alamadıklarını gösteriyor. Üniversite öğrencilerinin durumu gündeme geldiğinde, yani 3 ay önce 14 bin civarında başvuru vardı. Hedeflenen 100 bin başvuruya hala ulaşamadıklarını zannediyorum. O yüzden yine beklediklerini alamadıklarını gösteriyor. Amacın para toplama olduğu da ortaya çıkıyor” dedi.

“BİZ GELİR DÜZEYİNE GÖRE ÖDEME DEMİŞTİK”

Moroğlu ayrıca, kendilerinin bedelli askerlik ilk gündeme geldiğinde gelir düzeyine göre ve daha çok taksitli ödemeyi önerdiklerine de dikkat çekerek “Ama AKP’nin kanun yapma tarzı, bu kanunu ilgilendiren kesimlerin fikrini alma şeklinde değil. Bedelli askerlik konusunda ikinci bir uygulamaya geçme durumları yok. Bizim daha önceki önerilerimizi inatlaşma uğruna, 'muhalefetin dediğini yapmış olmayalım’ duygusuyla yerine getirmediler. Ama üniversite okuma hakkını kazanmış bu gençlerimizin eğitimine devamını sağlamalıyız” diye konuştu.



BT(İÖ/AAA)