Antalya Valiliği tarafından ilde dağıtımı yapılan İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün 24 Nisan tarihli yazısında, büyükşehir belediyeleri sınırlarının değiştirilmesi ve nüfusu 750 binden fazla olan 13 ilde büyükşehir belediyesi kurulmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı bünyesinde yürütülen teknik çalışmaların son aşamaya geldiği belirtildi. Bununla birlikte İçişleri Bakanlığı'na söz konusu illerdeki bazı belediyelerin, sahibi oldukları taşınmaz malları elden çıkarma ve belediyeleri borçlandırma yoluna gittikleri yönünde bilgiler ulaştığının vurgulandığı yazıda, 'idarede bütünlük ve hizmetlerde süreklilik sağlanması ve kamu menfaatinin korunması' amacıyla, yeni bir düzenleyici işlem yapılıncaya kadar, 4 maddelik tedbirler paketi açıklandı.

VALİLİK ONAYI ŞARTI

Antalya'da tüm belediye başkanlıklarına gönderilen İçişleri Bakanlığı'nın 11085 sayılı yazısına göre Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van olmak üzere 27 ildeki bütün belde belediyelerinin, çöp toplama gibi 'rutin' olarak ifade edilen belediye hizmetleri dışındaki tüm uygulama ve kararlarlarına valilik onayı şartı getirildi.

ONAY GEREKTİREN MADDELER

Paketin 1 numaralı maddesinde valilik onayı gereken işlemler şöyle sıralandı:

"Her türlü taşınmazın tahsisi, satışı, kiralanması, yeni personel istihdamı, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsat işlemleri hariç her türlü imar uygulaması, yeni nazım ve uygulama imar planlarının yapılması, iş makineleri ve diğer taşıtların satılması, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nun 68'inci maddesindeki hükümler saklı kalmak kaydıyla borçlanmaları ve ticari plaka verilmesi ile ilgili işlemlerin valilik onayıyla yapılacağı hüküm altına alınmıştır."

'YAPI RUHSATI VERİLEBİLİR'

Genelgede 2 numaralı tedbir köylere yönelik olarak düzenlendi. 27 ille birlikte tüm il sınırının büyükşehir belediyesi sınırı olduğu İstanbul ve Kocaeli illerinde köylerin taşınmaz tahsisi, satışı ve kiralanması, yeni personel istihdamı, iş sözleşmesi yapılması, iş makineleri ve diğer taşıtların satışı ve borçlanma işlemlerinde en büyük mülki idare amirinin onayıyla gerçekleştirilebileceği belirtilirken, söz konusu belde belediyelerinin yapı ruhsatlarını vermeye devam edeceği de ayrı bir maddede düzenlendi. Söz konusu madde yine belediye sınırlarında kaçak, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmayı önlemek üzere valilikler, kaymakamlıklar ve belediyeler tarafından mevzuatta öngörülen yetkilerin kullanılması ve gerekli tedbirlerin alınmasının da uygun olduğu belirtildi.

İYİ NİYET VURGUSU

Söz konusu genelgenin son maddesinde ise vali ve kaymakamlar, mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun bir şekilde yürütülmesi ve iyi niyetten uzak işlemlerin gerçekleştirilmesine imkan vermemekle yükümlü kılındı.

'NİYE BAŞKAN SEÇİLDİK?'

Genelgenin ulaştığı Elmalı'ya 27 km uzaklıkta bulunan ve 10 köyüyle birlikte 6 bin 605 nüfusa sahip Akçay'ın Belde Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Tufan, "Artık konuşulacak hiçbir şey kalmadı. Belediye meclisinin alacağı kararın da belediye başkanının da artık hiçbir hükmü yok. Hepsi birden ekarte edildi. Valilikten izinsiz artık hiçbir şey yapamayacağız. Madem böyle olacaktı seçimlere daha 2 yıl var, biz niye belediye başkanı seçildik" diye konuştu.

EB(SU/COŞ)