İzmir Festivali’nin bu yılki proframı düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Vakfın Karataş semtindeki merkezinde yapılan basın toplantısına İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Sarper Eczacıbaşı, İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Polonya İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Radek Wawrzyniak ve İzmir İtalya Konsolosu İgor Di Bernardini katıldı.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Konak Belediyesi’nin destekleri, Eczacıbaşı Holding’in ana sponsorluğu, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ve Arkas Holding’in program sponsorluğu, Goethe Enstitüsü İzmir, İstanbul Polonya Başkonsolosluğu ve İzmir İtalyan Konsolosluğu işbirliği ile düzenlenen 26'ncı Uluslararası İzmir Festivali, sıra dışı iki etkinlikle başlayacak ve tüm İzmirlileri festivalin içine çekecek.

Çeyrek asırdır büyük bir özenle İzmir’in tarihi mekanlarını sanatla buluşturan Uluslararası İzmir Festivali, 26'ncı yılında devrim yaratacak. Festival bu yıl Tarihi Sigara Fabrikası’nın yanı sıra Efes Antik Kenti Ticaret Agorası’nı, Çeşme Marinası’nı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Açıkhava Gösteri Merkezi’ni ilk kez gösteri mekanı olarak kullanacak. EXPO 2020 adaylık sürecindeki İzmir’in Festivali, programında biri dijital ortamda dünyanın en büyük üç orkestrasına birden yer vererek kolay kolay ulaşılamayacak bir başarıya daha imza atacak. Orkestra müziğinden, opera aryalarına, rock müzikten oda müziğine, poptan caza ve bale repertuarının en güzel başyapıtına geniş bir yelpazede en iyi sanatçı ve grupların yer aldığı 26'ncı Uluslararası İzmir Festivali’nin biletleri 10 Mayıs’ta satışa çıkıyor.

EJDERHA BELİRSİN, FESTİVAL BAŞLASIN

26'ncı Uluslararası İzmir Festivali, “Türkiye'de Çin Kültür Yılı” olarak kutlanan 2012'yi 'ejderha' ve 'aslan' sokak gösterisiyle selamlayacak. Asya kültürlerinde kutsal kabul edilen efsanevi iki kahraman, İzmir sokaklarında boy gösterirken, kentte festival ateşini de yakacak. Pekin Chong Qing Tongliang Ejderha Dans Topluluğu ile Çin'de ve uluslararası yarışmalarda ödüller almış Foshan Aslan Dans Topluluğu, yıllarca unutulmayacak renkli bir sokak şöleni sunacak. Çin’de gücün ve kuvvetin simgesi kabul edilen, Uzakdoğu’da uğurlu sayılan ejderha ve aslan eğlenceli gösterileriyle festivali başlatacak. Ateşin aynı zamanda suyun simgesi ejderha, onlarca metre uzunluğundaki kumaştan yapılmış bedeniyle, davul, gong gibi geleneksel müzik aletleri eşliğinde kıvrak danslar sergileyecek. Çin’deki yaygın inanca göre cesaretin, gücün ve uğurun simgesi aslan ise davul ve gong eşliğinde yapacağı danslarla kötü ruhları ve nazarı uzak tutacak. “Pekin 'Ejderha’ ve 'Aslan’ Sokak Gösterisi” 28-29 Mayıs tarihlerinde Gündoğdu Meydanı'nda saat 19.00’da yapılacak.

Her yıl daha da güzel bir festivale imza attıklarını belirten İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Sarper Eczacıbaşı, “Festival bu yıl çok renkli, son düzey üst düzey sanatçılarının bulunduğu bir program var. Bu yıl gerçekten biri sanal olmak kaydıyla üç orkestra var. Kent halkının festivali kucaklaması ve müzikal bir şölenle iç içe olması lazım” dedi.