Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın 2010 Haziran ayında tanıtımını yaptığı ve 'Şeref projemiz' dediği Mersin Aquapark Projesi'yle ilgili Temiz Toplum Hareketi Derneği üyesi Hidayet Dinçer kıyı kanunu aykırı olduğu, nüfus ve trafik yoğunluğuna neden olacağı iddiasıyla Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Yapımı bir yıl süren ve 2 ay önce tamamlanan kaydıraklı havuzlar, olimpik yüzme havuzu, restoran, balo ve toplantı salonu, gazino, sentetik buz pateni, çocuk yüzme havuzları, süs ve ışık havuzlarını kapsayan tesisle ilgili davada mahkeme bilirkişi görevlendirdi.

BİLİRKİŞİDEN UYGUN RAPORU

Konusunda uzman olan 3 kişinin hazırladığı bilirkişi raporunda 'İnşa edilen yapı yüksekliklerinin yönetmenlik hükümleri ile belirlenen 5.5 metreyi aşmadığı, yönetmenlik hükümlerine uygun olduğu, sonuç olarak aquapark yapımının imar mevzuatına ve mevcut imar planlarına aykırılık bulunmadığı görüş ve kanaatlerine yer verilmiştir' denildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi yöneticileri de 28 Haziran 2010'da ruhsat verilen projeyle ilgili süresi içinde dava açılmadığını savunup, söz konusu dolgu alanın hazineden 49 yıllığına kiralandığını, izin prosedürlerinin tamamlandığını, imar planlarına uygun olduğunu belirtip, davanın reddini istedi.

MAHKEME KEŞİF YAPTI

Mersin 1'nci İdare Mahkemesi bilirkişi raporu olumlu çıkmasına rağmen, mahallinde keşif ve inceleme yapıp, 10 Ocak 2012'de karar verdi. Mahkeme kararında 8 metre yüksekliğinde kıyı bahçelerinin mevzuata göre 2 metre fazla olduğu, bu haliyle 3621 Sayılı Kıyı Kanunu ile ilgili yönetmelik hükümlerine aykırı olduğu, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilerle ilgili yapıların dışında yapılar bulunduğu, atlama kulesinin kabul edilen 5.5 metreden çok daha yüksek inşa edildiği belirtildi. Kararın sonuç bölümünde, "Bu alan üzerindeki yapıların büyüklüğü, yoğunluğu ve yüksekliği dikkate alınarak bir bütün olarak değerlendirildiğinde, dava konusu aquapark yapılarına ilişkin projenin kıyı mevzuatı hükümleri ile şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır' denildi.

BAŞKAN ÖZCAN: ŞAŞKINIM

Hizmete girmesi için ihale sürecine girilen aquapark ile ilgili mahkeme kararı belediyede şok etkisi yarattı. Mersin Büyükşehir Belediyesi yöneticileri mahkeme kararını temyiz etti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, gelişmeler karşısında şaşkın olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Her yönüyle yasal bir projedir. İlgili kurumların onayları alınıp, imar kanununa uygun inşa edilmiştir. Bu yönde de bilirkişinin olumlu raporu bulunmasına rağmen, böyle bir kararın çıkmış olmasının şaşkınlığını yaşıyoruz. Bu kararı hukukçularımız inceleyip, temyiz ettiler. Umarım bu karar düzelir, böylesine güzel bir tesisi de Mersin halkının ve turizmin hizmetine sunmuş oluruz."



AŞ(OA/COŞ)