Kızıltepe'de 245 girişimcinin bir araya gelerek kurduğu ve 25 milyon dolara malolan Mardin Hububat Ticaret Merkezi ortakları, kaba inşaatı tamamlanmasına rağmen DEDAŞ enerji nakil hattını çekmezken, belediye de kanalizasyon şebekesini çekmemekte ısrar ettiğini ileri sürdü. Kızıltepe Belediyesi ile ilçe merkezinde bulunan esnafın ortak karar ile 2 yıl önce ve 213 dönümlük alanda yapılan merkezin, sektöre bağlı bütün ihtiyaçları karşılayacak şekilde dizayn edildiğini anlatan girişimciler, merkezde 52 sosyal donatı ila 592 işyerinin bulunduğunu anlattı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in temelini attığını belirten girişimciler, 2 ay sonra açmayı düşündükleri merkezin faaliyete girmesi halinde 3 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını ifade etti.

'ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ'

Tesisin yapımına öncülük eden Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, devletin 3 işçi çalıştıran girişimciye binlerce lira teşvik verdiğini belirterek, "Mardin Valiliği, TEDAŞ Genel Müdürlüğü ve Kızıltepe Belediyesi ile 2 yıldan beri yazışmalar yaptık ama çözüm adına herhangi bir gelişme olmadı. Yaptığımız araştırmaya göre Konya, Gaziantep gibi kentlerde yapılan tesislerin elektrik şebekesini TEDAŞ çekmiş, ancak sıra Mardin'e gelince yapamayız diyorlar. Biz bu ülkenin üvey evladı mıyız ki Anadolu'nun diğer illerine başka bize başka uygulanıyor" dedi.

'BATILI İŞADAMINA DESTEK, BİZE KÖSTEK OLUYOR'

Devletin teşvik yasasını çıkarıp Batı'daki işadamlarını Doğu'ya yatırım yapmaya davet ederken, kendileri gibi kendi öz kaynaklarıyla yatırım yapan Mardinli müteşebbislere ise köstek olup, engel çıkardığını savunan Öter, "DEDAŞ bize yaptığınız yer özel işyeri diyor. Bunun için size elektrik veremeyiz diyor. Ona bakarsanız Türkiye'de mülkiyetlerin yüzde 97'si özeldir. Bunların hepsinin elektrik ihtiyacını vatandaş mı alıyor? Bakkallar, marketler, sanayi esnafı, apartmanlar kendi direk ve trafolarını mı alıyor. Biz de büyük bir riske girerek 25 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Hiçbir teşvik almadık. Bizden elektrik direk ve trafoları esirgeniyor. Bunun çözümü için valilerden milletvekillerine, genel müdürlerden bakanlara kadar başvurmadığımız merci kalmadı. Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan'dan yardım bekliyoruz" dedi.

DÜNYA TİCARET MERKEZİ GİBİ OLACAK

Öter, Hububat Ticaret Merkezi'nin 2 ay sonra açılışını yapmayı planladıklarını ancak elektrik şebekesinin döşenmemesi halinde mum ışığında açılışını yaparak bütün Türkiye'ye mesaj vermek istediklerini ifade etti. Öter, "Türkiye'de hububat piyasası açılmadan verileri buraya aktaracağız. Türkiye'de hububat ticaretinin yapıldığı her yerin fiyatları ekranlara yansıtılacak. Sanayicimiz buraya hububat almaya geldiğinde, diğer illerimizdeki ve dünyadaki tarım verilerini ekranda görebilecek. Çiftçilerimiz burada şeffaflığı görecek. Gözünün önünde ürününü kaça satılacağını öğrenecek. Burada her üyemiz için 500 ton kapalı alan 200 ton da açık alan olmak üzere toplamda 700 ton hububat kapasiteli depolar yaptık. 187 bin ton hububat modern, temiz ve hijyenik bir ortamda muhafaza edilecek. Bankalar, kasaplar, marketler burada hizmet verecek. Yani Dünya Ticaret Merkezi gibi sektörün bütün ihtiyaçlarının karşılandığı bir alan kuruyoruz. 15 dönümlük bir alanda da otopark olacak" diye konuştu.

'BDP'Lİ BELEDİYE BİZİ AK PARTİ'Lİ, VALİLİK İSE BİZİ BDP'Lİ GÖRÜYOR'

Mehmet Hadi Yılmaz adlı esnaf, hem belediyenin hem de valiliğin kendilerine her türlü engeli çıkardığını ileri sürdü. Yılmaz, "Açıkça söylemeseler bile bu sorunların çözülmesi için belediyeye gidiyoruz bize 'siz AK Partili'siniz size hizmet vermeyeceğiz' diyorlar. Valiliğe gidiyoruz elektrik istiyoruz. Bu sefer onlar bize, 'Gidin BDP'li belediyeniz size elektrik versin' demeye getiriyorlar. İki arada bir derede kaldık, biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Başbakandan, Valiliğe, BDP genel merkezinden de belediyeye talimat vererek sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz" dedi.