Afyonkarahisar'da Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonrası Ataköy semti ile Kışlacık Köyü'nde ev, bahçe ve tarlalara yayılan bombaları toplayan polis, el bombası ve obüs mermilerine karşı önlem aldı. Toplama çalışmalarını yerinde inceleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu ve Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, polis bölgesinden çıkan el bombaları ve obüs mermilerini basına gösterdi.

Cephanelik karşısında bulunan yerleşim birimlerinin polis mıntıkasında kaldığını hatırlatan Vali Balkanlıoğlu, can kaybı yaşanmaması için Ankara’dan gelen bomba uzmanlarının polis bölgesinde yaptığı çalışmalarda önemli bir aşama kaydettiğini söyledi. Yerleşim yerlerinde çalışmaların kısmen tamamlandığını, ancak tüm toplama işleminin uzun sürebileceğini aktaran Balkanlıoğlu, "Patlama küçük bir bölümde depoda oldu. Ancak mühimmat geniş bir alana yayılmış durumda. Yerleşim yeri içindeki özellikle Ataköy semtindeki küçük bir alanda bulunan parçalar bunlar. Tüm bölgeye yayılan parçaların sayısının 100 bini bulduğu söyleniyor. Bunlar içinde patlamamış, tehlike arz eden parçalar da bulunabilir. Bunlar teknolojik imkanlar kullanılarak bulunacak. Bu konuda köylüleri broşürler dağıtarak ve polis anonslarıyla sık sık uyarıyoruz” diye konuştu.

Patlamamış mühimmatın büyük tehlike doğurduğunu hatırlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, jandarma bölgesi içinde kalan yerleşim yerlerinde de çalışmaların sürdüğünü, ancak jandarma bölgesinde kalan tarla ve alanın çok daha geniş olduğunu vurguladı. El bombalarının sayısı konusunda net bir bilgi olmadığını açıklayan Balkanlıoğlu, şöyle dedi:

"Bu mühimmat deposunun buradan uzaklaştırılması gerekiyor. Kazanın neden olduğuna dair genelkurmay başkanlığımız 'Nedeni belli olmayan bir patlama' diye açıkladı. Ancak genelkurmay başkanımızın bana ilettiği bilgi kaza olduğu yönünde. Ancak nasıl bir kaza olduğu söylenmedi. 25 şehidimiz var, yaralı askerlerimiz var. Olay çok yönlü tahkikata tabi tutulmuş durumda. Bu her yönüyle soruşturulacak. Tahkikat tamamlanmadan olaya ilişkin net bir bilgi vermek de askerimize zarar verir."

Ankara’dan gelen bomba konusunda uzman ekibin polis bölgesinde bulunan el bombalarını topladığını belirten Emniyet Müdürü Türkmenli ise ekibin bir süre daha Afyonkarahisar'da kalarak tedbir olarak tarama çalışmalarını sürdüreceğini anlattı.

8 ASKER TABURCU EDİLDİ

Afyonkarahisar'da mühimmat deposundaki patlamada yaralanan 8 asker, hastanede tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildi. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Duran, akşam saatlerinde 8 askerin tekrar kontrolden geçirildiğini ve taburcu olmalarında sakıncı görülmediğini belirtti. Duran, işlemlerinin ardından askerlerin taburcu edildiğini belirterek, "Askerlerimize, klinik tespitler ve şikayetlerine göre 7 ile 20 gün arasında değişen sürelerde istirahat verildi" dedi.

Patlamada yaralanan askerler Hasan Boncuk, Ramazan Yılmaz, Mustafa Durmaz, Gökhan Güldalı, Ufuk Terzioğlu, Feti Tuna, Soner Güleçyüz ve Fatih Yüksel hastaneden aileleri ve yakınlarıyla birlikte ayrıldı. Patlamada yaralanan 3 vatandaş daha önce taburcu edilmişti.

 

OB (HA/RT)