AFAD'tan yapılan açıklamada, depremzede vatandaşların konteyner kentlere yerleştirilmeleri amacıyla başlatılan çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Üretim siparişi verilen 28 bin 971 konteynerin 26 bin 291'inin bölgeye ulaştırıldığı,  bunlardan 22 bin 253'ünün kurulduğu belirtildi. Kurulan konteynerlere 133 bin 762 depremzede vatandaşın yerleştirildiği kaydedilen açıklamada, bu sayının 45 il merkezi nüfusundan daha fazla olduğu kaydedildi. Konteynerlerin öncelikli olarak konutları yıkık ve oturulamaz olan vatandaşların barınmaları için tahsis edildiği ve toplam 180 bin depremzedenin konteynerlere yerleştirilmesinin planlandığı açıklandı.

HER TÜRLÜ İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Van Merkez'de 29, Erciş'te 5 yerleşim yeri konteyner alanı olarak belirlendi. Kurulan konteyner kentlere yerleştirilen vatandaşların elektrik, su, ısınma, giyim, eğitim, 3 öğün yemek ihtiyacı karşılanırken, ayrıca psiko-sosyal destek hizmetleri verildiği kaydedildi.

Van Merkez'deki 5 çadırkentte 7 bin 340, 218 Mevlana Evi'nde 950 ve Erciş İlçesi'ndeki 100 Mevlana Evi'nde ise 300 vatandaş barındırılıyor.

KALICI KONUTLARIN YAPIMI SÜRÜYOR

Depremzede vatandaşların kalıcı konutlarına yerleştirme çalışmaları çerçevesinde ihalesi tamamlanan 10 bin 108 konutun 3 bin 984'ünün temeli atıldı. Bir ay içinde birçok afet konutunun kaba inşaatları tamamlandığı belirtilirken, konutların Ağustos ayı sonu itibariyle depremzede vatandaşlara teslim edilmeye başlanmacağı açıklandı. Aynca yaklaşık 5 bin konutun ihale sürecinin devam etttiği bildirildi.

Bugüne kadar Van Depremi için acil yardım ödenekleri dahil olmak üzere, gönderilen insani yardım malzemelerinin toplam tutarının 735 milyon TL olduğu belirtildi.



DHA(MV/COŞ)