Kuşadası Belediyesi, 6 yıl önce AK Partili Başkan Fuat Akdoğan döneminde Tusan Otel arkasında yer alan ve mülkiyeti belediyeye ait olan Adagöl’de çevre düzenlemesi yaptı. Hafriyat yapılarak göl derinleştirildi, etrafına ağaçlar dikildi, mesire yeri ve rahvan at yarışları sahası yapıldı. Ancak Ankaralı işadamı Kadir Turgut, çalışmalar sırasında rekreasyon alanı olarak görünen arazisinden toprak alındığını ileri sürüp yargıya başvurdu. Kadir Turgut, bilirkişinin '4 bin 200 kamyon toprak alındığını' belirten raporu üzerine belediyeye dava açtı.

BELEDİYE, FAİZİYLE 21 MİLYON TAZMİNATA MAHKUM OLDU

Kuşadası Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki dava Ocak 2006’da sonuçlandı. Mahkeme, belediyenin işadamına 4 milyon 434 bin lira ödemesine karar verdi. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi de bu kararı onadı. Bunun üzerine Turgut, avukatları aracılığı ile belediyeye icra takibi başlattı. Belediyenin icra sürecinde yatırdığı ve bloke edilen miktar dahil yasal faizleriyle 21 milyon 641 bin liraya ulaşan alacakları için harekete geçildi. Bunun üzerine geçen Aralık ayında Kuşadası Belediye Meclisi, DSP’li Yusuf Güneş ve 14 CHP’li üyenin oyuyla, Adagöl mevkisindeki 17 dönümlük söz konusu alanın 'rekreasyon alanı' olan imarını 'turistik tesise' dönüştürdü. İmar değişikliğiyle, açılan davanın ve haczin ortadan kalkması söz konusu oldu.

MİMARLAR ODASI'NDAN İTİRAZ VE DAVA

İmar değişikliğine Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği itirazda bulundu. Aradan geçen süreye rağmen Kuşadası Belediyesi’nin itirazlarına yanıt vermemesi üzerine Mimarlar Odası Genel Merkezi, avukatları aracılığıyla belediye meclisinin aldığı imar değişikliği kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Aydın 1'inci İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemeye sunulan dilekçede, imar değişikliğinin kamu yararına olmadığı vurgulanarak, özetle şu ifadelere yer verildi:

"Belediyenin özel planlama alanı içinde yer alan arazi birinci derece jeolojik sakıncalı bölge. Değişiklikte, kamu yararı yok. Planlar ve plan notlarına aykırı. Kamu yararı adına yıllarca yapılan kazanım ve çalışmalar heba olacak. İlçedeki mesleki oda, turizm örgütlerinin görüşleri alınmamış. Buraya yapılacak kütle bölgenin cazibesini yok edecek. Belediyenin 346 sayılı kararıyla kabul edilen 1/5000 Ölçekli Nazım İmar değişikliğinin iptali, idari işlemin uygulanması halinde telafisi imkansız zararların doğması ve işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartları birlikte gerçekleştiğinden yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi için gereğini arz ediyoruz." 



LS(İÖ/COŞ)