Hasyurt Mahmut Esen Kültür Merkezi Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen açılış törenine, Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, Finike Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Finike Belediye Başkanı AK Parti'li Nail Dülgeroğlu, Kumluca Belediye Başkanı AK Parti'li Hüsamettin Çetinkaya, çevre beldelerin belediye başkanları, kurum amirleri, çeşitli illerden ziraat odası başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Loğoğlu, Antalya'nın turizm, tarım ve ticarette önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek, "Özellikle turizm ve tarımda Türkiye'yi yönlendiren bir coğrafyada yaşıyoruz. Bugün Türkiye tarım üretiminin yüzde 10'u Antalya'da yapılmaktadır. Zoru başaran çiftçimiz, başarılarını devam ettirmek zorundadır" dedi.

ZİRAİ İLAÇ KALINTISI İDDİASI

Uluslararası arenada hemen her sektörde acımasız rekabet koşulları bulunduğuna işaret eden Loğoğlu şöyle devam etti:

"Acımasız rekabet koşulları tarım ve turizm çalışmalarımıza darbe indirmek isteyen unsurları harekete geçirmektedir. Geçtiğimiz günlerde, uluslararası bir çevre kuruluşu rapor yayınladı. Bu raporda, 22 farklı ürünümüzde zirai ilaç kalıntılarına rastlandığını açıkladı. Konuyu araştırdığımızda sadece iki üründe standartların biraz üstünde kalıntı olduğu anlaşıldı. Olumsuz haberleri telafi etmek maalesef çok zor. Büyük ihtimalle, uluslararası karanlık güçler bu haberleri servis ettirerek bizi zor durumda bırakmak istiyor. Bu durumda, üreticilerimizin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri, hassasiyet gösterilmesi önemlidir."

DİĞER KONUŞMALAR

Finike Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan da başlangıçta küçük bir alanda kurulan Hasyurt Fuarı'nın Türkiye'nin en istikrarlı ve başarılı organizasyonlarından biri haline geldiğine değinerek, Hasyurt Tarım Fuarı'nda üretici ile tüketicinin doğrudan temas kurabildiklerini kaydetti. Hasyurt Belediye Başkanı AK Parti'li Muammer Genç ise 21 yıldır aralıksız sürdürülen Hasyurt Tarım Fuarı'nın gelişimi ve hangi amaçla hareket edildiğini anlattı. Genç, Hasyurt Tarım Fuarı'nı üreticiler ve tüketicilerin maksimum fayda sağladıkları bir organizasyona dönüştürmek için uğraş verdiklerini anlattı.

BİYOLOJİK MÜCADELE ÖNERİSİ

Demre Ziraat Odası Başkanı Musa Sarıca da sebze ve meyvede kimyasal ilaç kalıntısı sorununun giderilebilmesi için biyolojik mücadele yapılması gerektiğini söyledi. Demre ve çevresindeki tarım arazilerinde biyolojik mücadele çalışmalarının sürdüğünü belirten Sarıca, "Hükümetimizin, kurumların daha geniş alanlarda biyolojik mücadele yapılmasının önünü açmak için çalışmalar yapması gerekmektedir" diye konuştu.

YÜKSEK VERGİ, PAHALI ENERJİ

Katılımcı firmalar adına konuşan Antalya Tarım Genel Müdürü Hakan Öztürk de üreticinin yüksek oranda KDV ödemesine rağmen emeğinin karşılığını alamadığını, verginin yanı sıra, enerjinin de pahalı olduğundan yakındı.

Törende, Hasyurt Belediye Başkanı Genç, fuara katkısı dolayısıyla Vali Yardımcısı Loğoğlu'na plaket sundu. Katılımcılar törenin ardından stantları gezerek, bilgi aldı.

Dört gün sürecek fuarda, sebze teşvik müsabakası düzenlenecek, ilköğretim okulları arasında yapılan 'Çocuk Gözüyle Tarım' konulu resim yarışmasında dereceye giren resimler sergilenecek. Ayrıca 86 yerli ve yabancı firma tarafından açılan 170 stant ve oluşturulan tarım aletleri müzesi gezilebilecek.