Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan Niksar Doğa Sporları ve Turizm Derneği (NİDOST) üyesi yaklaşık 50 kişi, Maya takvimine göre kıyametin kopacağı iddia edilen 21 Aralık'ı ve yine yaşanabilecek doğal olaylardan korunmak için ilçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Efkerit mevkiindeki mağaralara gitti. Araçları ile akşam saatlerine doğru bölgeye gelen grup ilk olarak yanlarında getirdikleri odunları ateşe verdi. Grup daha sonra Anadolu’da yaşayan ilk ırklardan olan Luvilerin, millattan önce 3000 yıllarında gerçekleştiği düşünülen Nuh Tufanı’ndan kaçarak sığındıkları mağaralarda geceyi geçirmek istedi. Yaklaşık yarım saat boyunca kanyon içerisinde tepeleri aşarak ilerleyen grup, mağarada birikmiş metan gazı dolayısıyla geri dönmek zorunda kaldı. Çok sayıda domuz ve yabani hayvanların bulunduğu bölgeden geri dönen grup gece konaklayacakları yere döndü. Burada yaktıkları ateş etrafında eğlenen grup, mangalda balık yedi.

KORUNAKLI BİR YER

Niksar Doğa Sporları ve Turizm Derneği Başkanı İlker Melikoğlu, bölgeye geliş amaçlarının efsanelere dayandığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Burada bulunduğumuz alan yöre halkınca güvenilir bir alan. Yaşanmış doğal olaylarına karşı güvenilir bir yer olarak bilinir. Nuh Tufanı sırasında, deniz basması sırasında kaçan insanlar buradaki mağaralarda barınmış. Daha sonra Luviler burayı tapınak haline getirmişler. Dolayısıyla 21 Aralık'ta buraya gelmemizin sebebi, elbette bir kıyamet kopacağından değil. Yine 21 Aralık'taki gökyüzündeki dizilimin, gök cisimlerinin diziliminden kaynaklanabilecek manyetik çekim alanının dünyamızın iç yapısını hareketlendirip tekrar yine bu şekilde doğal olaylar olabilir ve burası da o tarihi süreçte bize gösterdiği güvenirliği biz burada yaşayalım diye toplandık." MAĞARA İÇİN METAN GAZI

Geceyi burada geçireceklerini söyleyen Melikoğlu, "Biz aslında burada bulunan mağaralarda konaklamak için geldik. Fakat girmeden önce yaptığımız tespitlerde metan gazı birikimi olduğunu öğrendik ve bu yüzden sağlığımız için mağaralarda değil yine korunaklı olan kanyon vadisinde geceyi geçireceğiz. Burası oldukça korunaklı bir yer. Sadece yağış riski var fakat biz bu riski göz önüne aldık" dedi.

BİTKİ VE HAYVANLARA BARINAK OLMUŞ

Grupta yer alan Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğretim üyesi Ekrem Buhan, bölgenin ekolojik olarak önemli bir bölge olduğunu belirterek, "Tarihte yani jeolojik dönemlerde sürekli olarak su baskınları yaşanmış, o dönemin bitki ve hayvanlarına barınak teşkil etmiş bir alan. Sadece insanlarına değil. Burası insanların hem buzul çağda barınabildiği hem de kurak dönemde barınabildiği bir yer. Burada insanlara ait mağaralar olduğu gibi etrafımıza baktığımızda bu bölgede Akdeniz bitki örtüsünü de görebiliriz. Bizde dernek olarak ilginç anları değerlendirmek manada bu bölgeye geldik" diye konuştu.

EFKERİT MAĞALARI

Niksar Kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Efkerit mevkiinde mağaralar, irili ufaklı tümülüsler, mezar kalıntıları ve Luvilere ait bir tapınaktan oluşan kanyonda yer alıyor. Anadolu’da yaşayan ilk ırklardan olan Luviler,'in millattan önce 3000 yıllarında gerçekleştiği düşünülen Nuh Tufanı’ndan kaçarak bu mağararala sığındığı ve tapınakları inşa ettiği biliniyor. 



MT,FY (EA/RT)