Olay, 10 Aralık 1992 tarihinde Özdere Beldesi Çukuraltı Mahallesi'nde meydana geldi. Yurt dışında çalışan Saadet Görgülü, villasında başından 2 kurşunla öldürülmüş olarak bulundu. Olay yerinde yapılan incelemede, Görgülü ile şüphelinin yemek yiyerek içki içtiği belirlendi.

Suç kanıtlarını toplayan jandarma, olay yerinde saç telleri, banyodaki havlu üzerindeki kıl kalıntıları ile masada içilen 5 sigara izmaritini kanıt olarak aldı. Cinayeti çözmek için çaba gösteren Özdere İlçe Jandarma Karakolu ekipleri, öldürülen Saadet Görgülü ile sık görüşen inşaat işçisi Mehmet Çimen'in en son eve giren kişi olduğunu belirledi. Bunun üzerine Mehmet Çimen, o dönemde gözaltına alındı. Suçlamaları kabul etmeyen Çimen, kanıt yetersizliğinden serbest bırakıldı.

Mehmet Çimen'in kıyafetlerinden ve saç telinden örnekler alan jandarma, Saadet Görgülü'nün evinde elde edilen kanıtlarla karşılaştırılması için İzmir Polis Kriminal Laboratuvarı'na gönderdi. İncelemede, evden alınan saç telleri ve havludaki kıl kalıntılarının Mehmet Çimen'den elde edilenlerle benzerlik bulunmadığı belirlendi. Evdeki 5 sigara izmaritinin de incelenmesinin eldeki teknoloji ile yapılmasının mümkün olamayacağını açıkladı.

Görgülü cinayeti, yeterli teknik imkanlar olmadığı için çözülemezken, jandarma, 20 yıldan bu yana faili meçhul kalan olayı çözmek için dosyayı 6 ay önce tekrar ele aldı. Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimat vermesi ile İzmir Adliyesi'nde bulunan cinayet delilleri alınarak, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'na gönderildi. 20 yıl önce gözaltına alınan ve delil yetersizliğinden serbest bırakılan Mehmet Çimen'in de kan örneği alınması için yakalama kararı çıktı. Ancak, Çimen'in 1988 yılında cinayet suçundan cezaevinde yattığını, 1991 yılında çıkan afla şartlı tahliye olduğunu ve aynı yıl yine hırsızlık suçundan tutuklanarak Afyonkarahisar Cezaevi'nde olduğunu belirledi.

KAN ÖRNEĞİ ALINDI

Şüphelinin cezaevinde bulunduğunu tespit eden jandarma, savcılık aracılığıyla Mehmet Çimen'in, İzmir Adli Tıp Kurumu'na götürülerek DNA amaçlı kan örneği alınması istendi. Tutuklu bulunan Çimen'in kan örneği alındı. Alınan kan örneği, cinayet günü evde elde edilen 5 izmaritle karşılaştırılması için Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'na gönderildi ve zaman aşımına uğramaması için acilen kanıtların incelenerek sonucunun bildirilmesi istendi.

İZMARİTTEKİ DNA TUTTU

'Acil' koduyla gelen delilleri alan Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı, olay yerinde elde edilen sigara izmaritleri ile, cezaevinde tutuklu bulunan Mehmet Çimen'den elde edilen kan örneklerini karşılaştırdı. Yapılan biyolojik incelemede, izmaritteki DNA profili ile Çimen'in kanındaki DNA profilinin tuttuğu saptandı. Jandarma, 20 yıllık önce işlenen cinayeti, zaman aşımına 51 gün kala Mehmet Çimen'nin işlediğini ortaya çıkarmış oldu.

TAHLİYESİNE 1 AY VARDI

Cinayet, Mehmet Çimen'in başka suçtan girdiği cezaevinden tahliyesine 1 ay kala çözülürken, savcılık talimatıyla Afyonkarahisar Cezaevi'ne yazı yazılarak, Çimen'in ifadesinin alınması istendi. Mehmet Çimen ifadesinde, "Olay gününü hatırlamıyorum. O kadını da hatırlamadım. Ben o eve hiç gitmedim. Sigara izmaritlerinin orada ne işi var bilmiyorum" dedi.

Kanıtları tekrar inceleyen savcılığın, Mehmet Çimen hakkında 'Adam öldürmek' suçundan yeni bir dava açılacağı bildirildi.



TT(İÖ/İD)