Kayıtlarına el konulup yöneticilerinin ifadeleri alınan ve özellikle Irak'a büyük çapta boya ihracatı yapmakla tanınan adı açıklanmayan firmanın, İzmir'deki 'G.V.T.' adlı paravan şirket ile ortak çalıştığı iddia ediliyordu. İzmir Aliağa Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturması sürerken, Adana'nın yanısıra Gaziantep merkezli bir firmanın daha iddia edilen kaçakçılık olayında adı geçiyor.

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat ekiplerinin ortaya çıkardığı olayda, G.V.T. unvanlı firmanın en son 2 Haziran’da ithal ettiği 126 bin 720 kilogram 'cutting oil' (kokusuz tiner) adı verilen kimyevi ürünü üç gün içinde işlemeden piyasaya sürdüğünü saptanmış, aynı firmanın gümrükte bekleyen 245 bin 520 kilogram daha aynı içerikte ürünü bulunduğunu anlaşılınca bu mallara el konulmuştu. Geriye dönük yapılan incelemelerde aynı firmanın 24 parti kimyevi ürün ithalatında bulunduğu belirlendi.

Toplamda 372 ton kokusuz tiner ve 2 bin 242 ton baz yağ (white sprit) türü kimyevi ürün ithal eden şirketin bu kimyevi maddeleri kullanarak kaçak akaryakıt ürettiği öne sürülüyor. Şirketin 7.8 milyon liralık ithalat yaparak piyasaya yaklaşık 20 milyon TL değerinde kaçak akaryakıt sürdüğü tahmin ediliyor. Normal akaryakıt ithalatında litre başına ödenen vergi tutarı 1.76 lira seviyesinde. Vergi dahil yasal motorin yaklaşık 4 TL seviyesinden satılıyor. G.V.T şirketinin ise hiç vergi ödemediği anlaşıldı.


OA(OA/İD)