Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçağının enkazı ve pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un cenazesini bularak Bodrum'a dönen Nautilus araştırma gemisi, gemi yanaşma iskelesine bağlandı.

Nautilus'ta görevli Bodrum Karya Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Tufan Turanlı, Bilimsel Araştırma Grubu Başkanı Dr. Katy Croof Bell, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Harun Özdaş, basın toplantısı düzenleyerek, Karadeniz açıklarında dört gün sonra başlayacak bilimsel araştırmalar ve Suriye sularında yapılan operasyon ile ilgili bilgi verdi.

"BİR HAFTA GEÇ KALINSAYDI PİLOTLARIMIZ BULUNAMAYABİLİRDİ"

Tufan Turanlı, Nautilus'un yaptığı çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi. Turanlı, "Eğer Nautilus bu görevi yapmasaydı şehit pilotlarımız orada kalacak ve onları oradan çıkaramayacaktık. Eğer çalışmalara bir hafta geç başlasaydık, şehitlerimizin ve uçağın bulunmasındaki başarı oranı bu kadar yüksek olmayacaktı, belki de bulunamayacaktı. Bu nedenle pilotlarımızı suyun altından çıkarmak ne kadar üzücü ise de yine de onları ailelerine teslim etmekten gurur duyuyoruz. Suyun altında pilotlarımıza ulaştığımızda çok şaşırdık. Çünkü suyun üzerinde bulunan postal ve kask nedeniyle konuştuğumuz uzmanların büyük bölümü gibi ben de pilotlarımızın Suriyeliler'in elinde esir olduğundan emindim. Bu nedenle önce şaşırdım sonra üzüldüm, sonra da sevindim. Çünkü o pilotlarımızı oradan alıp ailelerine, ülkemize ve Türk halkına teslim etmeyi başarmıştık" dedi.

VİDEO KAYDI VE ÇIKARILAN PARÇALAR İNCELENECEK

Turanlı, yapılan operasyon ile ilgili detay bilgi veremeyeceğini, ancak pilotların postallarının ayaklarında olduğu yolunda bir takım iddiaların doğru olmadığını belirtti. Turanlı, "Nautilus, tarihinde ilk kez bilimsel araştırmalar dışında katıldığı bir askeri operasyonda, 1260 metre derinlikte yaptığı çalışmada, tam 52 saat görüntü kaydetti. 2 gün 4 saat gibi kısa sürede pilotlara ve enkaza ulaştı ve uçağın gerekli olan önemli parçalarını çıkardı. Uçağın nasıl düştüğü bu parçaların incelenmesinden sonra ortaya çıkacak. TSK'nın yapacağı açıklamaların dışındaki rivayetlere asla inanılmasın" dedi.

TCG ÇEŞME'NİN KAYITLARI ÇALIŞMALARI HIZLANDIRDI

Bilimsel Araştırma Grubu Başkanı Dr. Katy Croof Bell, Türk jetini arama kurtarma çalışmaları için Suriye sularına girdiklerini ve ekibin profesyonel bir çalışma yürüttüğünü belirtti. Nautilus'un bağlı bulunduğu Amerikan Deniz Araştırma Vakfı Başkanı Dr. Robert Balard ile Dışişleri Bakanlığı Havacılık ve Denizcilik Daire Başkanı Büyükelçi Çağatay Erciyes'in yürüttüğü arama ve kurtarma operasyonunda Deniz Kuvvetleri tarafından tespit edilen sekiz hedefte inceleme yapmak üzere çalışmalara başladıklarını hatırlatan Bell, "Deniz Kuvvetleri'nin Çeşme adlı araştırma gemisinin tespit ettiği sonar kayıtları bizim çalışmamızı hızlandırdı. Çalışmalara başlar başlamaz ve robotları su altına indirdiğimiz ikinci noktada önce uçağın enkazına ardından pilotlara ulaştık. Şehit pilotların ailelerine başsağlığı dilerken, cenazelerinin bulunması nedeniyle acılarının az da olsa dinmiş olmasını arzu ediyoruz" dedi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ KUTLAMA MESAJI GÖNDERDİ

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de Nautilus'a bir kutlama mesajı gönderdi. Ricciardone masjiında, "Bilimsel çalışmalarına ara vererek Türk savaş uçağı ve pilotların cenazesini bulmak için çok hızlı şekilde hareket eden ekibe teşekkür ediyorum. Uçağın düşürülüş nedenleri açısından Türkiye ile Suriye arasıdaki gerginliği azaltacak çalışmalar ile enkazın ve pilotların bulunması bölgedeki gelişmeler açısından olumlu olacaktır. Bu çalışma ile pilotların Suriye'nin elinde olmadığı da ortaya çıkmış bulunmaktadır. Türk halkına ve pilotların ailelerine cenazeleri teslim ederek çok önemli ve onur verici bir çalışmaya imza attınız. Tüm ekibi tebrik ediyorum" dedi.

Nautilus araştırma gemisi Sinop açıklarında bilimsel araştırmalar yapmak üzere yarın sabah Bodrum'dan ayrılacak.



YA(AÖ/SS)