Yemek sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Somali Başbakanı Abdiweli Mohamed Ali, Türkiye ile Somali arasındaki işbirliğinin Osmanlı Dönemi'ne dayandığını ve Türkiye’nin Somali için çok önem taşıdığını söyledi. Başbakan Ali, "İki ülke arasındaki ilişkiler 500 yıl öncesine dayanıyor. O zamanlar Somali, Osmanlı toprağıydı. Onun için, bugün başlayan ilişkiler değil, yüzyıllar öncesinin ilişkileri var. Somali ve Türkiye’nin stratejik ortaklar olduğuna inanıyoruz. Çok ortak noktamız var. Somali’nin yaşadığı kuraklıkta Türk Başbakanı'nın Somali’yi ziyareti bize tanrının lütfuydu. Başbakanınızın ziyaretinden sonra Somali için çok yoğun bir çalışma oldu. Onun için Türkiye’deki konferans da çok önemliydi. Bu konferans öncesi beklentilerimiz, fazlasıyla gerçekleşti. Türk Başbakanı'nın Somali ile ilgili düşüncelerini öğrenme fırsatımız oldu. Somali’nin kendi ayakları üzerinde durması için çabalarımızı bu konferans ile tüm dünyaya duyurduğumuza, dünyanın dikkatini çektiğimize inanıyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Arslan da, İstanbul’da Somali Konferansı’na katılan delegelerin bir bölümünün, hem Kuşadası ve İzmir’i gezmeleri hem de EXPO sürecinde desteklerinin sağlaması için davet edildiğini söyledi. Özarslan, "İzmir Valimiz Cahit Kıraç, bugün Efes Antik Kenti'nde, yarın da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım’ın katılımıyla İzmir’de bir sunum yapacak. Amacımız özellikle Afrika coğrafyasından destek sağlama amacıyla kurulan ilişkileri geliştirmektir. Daha önce bir deneyim yaşadığımız için, EXPO 2020 daha profesyonel ve daha sistemli çalışmalarını yürütüyor. Tüm amacımız sadece İzmir değil, yakın çevresini EXPO çerçevesinde tanıtarak bir başlangıç yapmak. Türkiye’nin öncü rolü her aşamada kendini hissettiriyor. Yapılan uluslararası toplantılar Somali örneğinde olduğu gibi bir takdir görüyor. Türkiye gerek uluslararası organizasyonlar, gerekse EXPO sürecinde gerçekten başarılı işlere imza atmış durumda. Rakiplerimiz ciddi rakipler, onlar da büyük çabalar harcıyorlar. Ama ben bu organizasyonda evrensel boyutta Türkiye’nin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Aydın Valisi Kerem Al da, konuk heyeti ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, "Artık coğrafyalar yakınlaştı, ülkeler yakınlaştı. Konuk Başbakan’a her zaman Aydın olarak kapılarımız açık" dedi.



LS(İÖ/CK)