Van Gölü'nde yaşayabilen tek endemik tür olan inci kefali yumurtalarını bırakmak için göç etmeye başladı. Her yıl yaklaşık 2 milyar balık, üreme göçü sırasında akıllara durgunluk verecek görüntüler sergiliyor. Van Gölü'nün sodalı sularında yaşayan ve yumurtalarını bırakmak için 15 Nisan'da yola çıkan balıklar, zorlu bir yolculuk ardından yumurtalarını Van Gölü'ne dökülen derelere bırakıyor. Balıklar yumurtalarını bıraktıktan sonra, 75 günlük yolculuk ardından yeniden göle dönüyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, inci kefalinin sadece Van Gölü'nde yaşayan endemik bir balık türü olduğunu, bu balığın ilkbahar döneminde yumurtlamak için akarsu kaynaklarına doğru göç ettiğini söyledi. Prof.Dr. Sarı, inci kefalinin yumurtlama döneminin başlamasıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da av yasağının uygulanmaya başladığını, Van Gölü kıyılarında yaşayan herkesin avlanma yasağına uyup inci kefaline sahip çıkması gerektiğini söyledi. Her bir dişi inci kefalinin karnında 10 bin yumurta bulunduğunu söyleyen Sarı, av yasağına uyulmadan ve yumurtalarını bırakmadan avlanan her balıkla birlikte yeni gelecek 10 bin balığın yok edilmiş olduğunu söyledi.

BU YIL GÖÇ TAM ZAMANINDA

Son 3 yılda balık göçünün geç başladığını belirten Prof.Dr. Mustafa Sarı, şöyle konuştu:

"Bu yıl balıkların göçü tam zamanında başladı. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca kış mevsimini tam anlamıyla yaşayamıyorduk. İlkbahar yağışları da gecikiyordu. Bu da inci kefali göçünü geçiktiriyordu. Fakat bu yıl kış mevsimini gereği gibi yaşadık. Herşey normal seyrinde gidince balıkların göçüde normale döndü" diye konuştu.

'Uçan balıkları' izlemek için de çok sayıda kişi ve turistler Erciş'e 10 kilometre uzaklıkta bulunan Deli Çay'a akın etmeye başladı. 



KA(FE/İD)