Samsun Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı Yaşar Doğu Kız Yetiştirme Yurdu'nda 2010 yılı Mayıs ayında çıkan yangında Özlem Çakan (17) ile Zeynep Binici (16) yaşamlarını yitirirken, Ayşegül Akbulut (14) ise yaralandı. Olayın ardından açığa alınan Yurt Müdürü Tümay Bal (46), müdür yardımcısı Ebutalip Yılmaz (42), elektrik teknisyeni ve Yangın ve Güvenlik Sorumlusu Ahmet Yakan (50) ile hemşire Mehtap Oktay (33) hakkında Samsun 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, gerekli tedbirleri almadıkları gerekçesiyle, 'taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet vermek' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Bugün son kez hakim karşısına çıkan tutuksuz sanıklar suçlamaları kabul etmedi. Müdür Tümay Bal, 1998 yılından itibaren yurtta çalıştığını söyleyerek, "Çıkan yangında bir kusurumuz olduğunu düşünmüyorum. Yapılan incelemelerde yangının çıkış nedeni de tespit edilememiştir. Beraatimi istiyorum" dedi.

Diğer sanıklar da müdürün savunmasına katıldıklarını belirterek beraatlerini istedi.

RAPORLAR ARASINDAKİ ÇELİŞKİ

Diğer taraftan olayın ardından yangının çıkış nedeniyle ilgili üç ayrı kurumun rapor düzenlendiği ortaya çıktı. Olay anında yangına müdahale eden Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından hazırlanan ve dosyaya sunulan raporda, yangının 3'üncü katta bulunan hemşire odasındaki saç düzeltme maşasının fişe takılı ve sıcak bir şekilde yatak üzerinde bırakılması neticesinde çıkmış olabileceği belirtildi. Ancak Emniyet Müdürlüğü olay yeri inceleme ekipleri tarafından hazırlanan raporda ise yapılan incelemede saç düzeltme maşasının sağlam olduğu ve dolap içerisinde bulunduğu rapor edildi. Samsun Kriminal Polis Labaratuvarı tarafından yapılan inceleme ise yangının nedeni tespit edilemediği belirtildi.

Mahkeme heyeti, 4 sanığın taksirle ölüme sebebiyet verdiklerine kanaat getirip suçun işleniş biçimi, işlendiği zaman ve meydana gelen zararın ağırlığına dikkat çekerek her birine 2 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Ardından da sanıkların duruşmadaki iyi hallerini dikkate alarak cezalarını 23 ay 10 güne indirdi. Mahkeme heyeti, 4 sanığa verdiği cezayı 5 yıl içerisinde başka bir suç işlememeleri kaydıyla erteledi.



İA(İS/SS)