Samsun’un Tekkeköy ilçesinde oturan ve özel bir şirkette asgari ücretle güvenlik görevlisi olarak çalışan Faruk Baş ve ev kadını Rabia Baş çiftinin minik kızları Umut Nida Baş, makatı, vajinası ve idrar yolu olmadan dünyaya geldi. Doğum sonrasında küçük çocuk aynı gün bağırsak ameliyatı geçirdi. İdrar yolu olmadığı için idrarı böbreklerine dolan Umut Nida Baş’ın bu kez de böbreklerinde enfeksiyon gelişti. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde böbrek ameliyatı yapıldı. Ardından 4 bağırsak ameliyatı daha geçirdi. Henüz iki aylıkken 6 kez ameliyat olan Umut Nida Baş’ın Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ndeki doktorunun başka bir hastaneye tayin olmasının ardından tedavisine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi devam edildi. Doktorlar, Baş ailesine küçük kıza 2013 yılı Ocak ayında bir ameliyat daha yapacaklarını belirtti.

14 ay süresince Samsun ve İstanbul’daki hastanelere gidip gelen Baş ailesi ekonomik olarak da zor durumda kaldıklarını söyledi. Aile Umut Nida Baş’ın tedavi için bankalardan toplam 50 bin TL’lik kredi çekti. Kredi masraflarını ödeyemez hale gelen aile, maddi imkansızlıklarla da boğuşmaya başladı. Anne Rabia Baş, "Çocuğum doğuştan makatı, idrar yolu ve vajinası bulunmuyor. Hepsinin ayrı ayrı üç kanalı olması gerekirken tek bir kanalda birleşmiş. Ancak dışarı veremiyor. İdrarı böbreklerine doluyor. Şimdi Ocak 2013'te hepsine ayrı ayrı kanal açılacak. Hayati bir ameliyat. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapılacak ameliyatın 16 saat süreceğini belirtildi. Bize her şeye hazırlıklı olun dediler. Kızımın sağlığına kavuşması için her gün dua ediyorum. Onun bu halde olması bizi üzüntüye boğuyor" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Mithat Günaydın, nadir görülen bir hastalık olduğunu belirterek, "Sadece doğuştan makatın olmaması 5 bin çocukta bir görülen bir durum. Ancak 3 kanalın ayrı ayrı değilde tek bir kanalda olması daha da nadir görülen bir durum. Ancak bir dizi ameliyatla tedavisi mümkün bir hastalık. Çaresiz bir bir durum değil" diye konuştu. 



YK(MS/AAA)