Doktorlar, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde 13 Ağustos'ta yapılan ameliyatla 1.5 yaşındaki Ela Bakır'a annesi Emel Bakır'ın karaciğerinden parça nakletti. Ameliyatı yapan Prof. Dr. Alper Demirbaş ve Opr. Dr. Sabri Tekin, Ela için hemen karaciğer nakli yapılması gerektiğini, ancak hiçbir uygun karaciğer vericisi bulunamadığını aktardı. Doktorları, en uygun karaciğere sahip annesinin karaciğerinin sekizde biri kadarını aldıklarını ve minik Ela'ya naklettiklerini, hastanın ameliyata girerken 8.5, şu an ise 9.5 kilo olduğunu söyledi.

Anne Emel Bakır, minik Ela'yı doğumdan altı ay sonra aşırı kusma şikayeti nedeniyle tatile gittikleri Artvin'de doktora götürdüklerini söyledi. Bakır, en yakın tam teşekküllü hastanenin Erzurum'da olduğunun söylenmesi üzerine oraya gittiklerini ve karaciğer yetmezliği teşhisi konulduğunu aktardı. Emel Bakır, kızlarında ayrıca böbrek taşı ve 'kalp üfürümü' (kalp atımları arısındaki ek ses) belirlendiğini söyledi.

Ela'nın tatil sonrasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde EKG çekimini yaptırdıklarını belirten Emel Bakır, doktorlardan karaciğer ve dalakta büyüme olduğu bilgisini aldıklarını söyledi. Karaciğer naklinin şart olduğunu öğrenince tetkik yaptırdıklarını ve dokusunun uygun olduğunu öğrendiğini belirten Emel Bakır, hiç tereddüt etmeden ameliyata karar verdiğini aktardı.

'DÜNYALAR BENİM OLDU'

Baba Kadir Bakır, ameliyatın çok iyi geçtiğini duyduğunda çok sevindiğini belirtti. Baba Bakır, "Dünyalar benim oldu. Herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Başarılı operasyon sonunda Ela'nın sağlığına kavuştuğunu, anne ile kızının sağlık durumunun çok iyi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Demirbaş ise şunları kaydetti:

"Ela doğuştan karaciğer sirozu olan bir hasta. Bize geldiğinde de siroza bağlı kanama geçirmiş. Annesinin karaciğerinin sekizde birini alıp naklettik. Normalde çocuklarda karaciğerin dörtte biri alınır. Ela çok küçük ve yeni bir teknik uyguladık. Ameliyat sonrasında şu an tamamen normale dönmüş durumda. Karaciğer ve tüm organ fonksiyonları normal, 1- 2 gün içinde taburcu olabilir. Bu kadar küçük bir kızı ameliyat etmek hem bizim için hem kendisi, aynı zamanda anne ve babası için zordu. 10 kilonun altındaki bebeklere yapılan nakiller her zaman zordur. Her şey yolunda gitti. Çok sevinçli, mutluyuz. Dr. Sabri Bey'le birlikte epey uğraştık. Aslında bir tek biz değil tüm hastane uğraştı. Ela bizim ve tüm hastanenin çocuğudur."

Opr. Dr. Sabri Tekin ise bu ameliyatın, bugüne kadar yaptıkları içinde en zorlarından biri olduğunu söyledi. Opr. Dr. Tekin, "Ela'nın küçük olması bazı damarlarının iç çeperinin 2 milimetre çapında olması nedeniyle zorluğu biliyorduk. Ama başka şansı yoktu. Ameliyat iyi geçti" diye konuştu.