Şehit Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın amcasının oğlu Adnan Erdoğan, 8 Ekim 1996 yılında, Ege’de F-16 savaş uçağında şehit düşen yakını için, Erdoğan ailesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, (AHİM) Yunanistan aleyhine açtığı davanın, başvurunun kabul edilmesine karşın, henüz sonuçlanmadığını söyledi. Adnan Erdoğan, ''Şehit amca oğlum Nail'in annesi Selvi, olayın meydana geldiği 16 yıldan beri hayata küstü. Bu konuda kimseyle konuşmak istemiyor'' diye konuştu.

KİMSE BİRŞEY YAPMADI

DHA muhabirlerinin görüşme isteğini kabul etmeyen ve iki katlı evinin balkonundan aşağıya seslenen şehit pilotun annesi Selvi Erdoğan, "Suriye’de uçak düşünce, beni çok kişi aradı. Kırgın ve küskünüm. Kimse bir şey yapamadı. Konuşsam ne olacak, konuşmasan ne olacak. Allah o iki pilotun ailesine bizim acımızı yaşatmasın’’ diye sitemde bulundu.

UMARIZ İKİ PİLOTUMUZA ULAŞILIR

Akdeniz’de Suriye tarafından düşürülen silahsız Türk keşif uçağının kendilerine 16 yıl önceki olayı hatırlattığını, Şehit Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın fotoğrafı belediye binasının girişine astıklarını belirten Sarıoğlan İlçesi'nin Karaözü Belde Belediye Başkanı Şener Tatar, "Suriye’nin uçağı düşürmesinin ardından 2 pilotumuzun hala bulunamaması bize, hemşehrimiz, yakınımız Şehit Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın Ege’deki olayını hatırlattı. Belde sakinleri, televizyonlardan bu haberi takip ederken, Ege’nin derin sularında kaybolan ve naaşına ulaşılamayan hemşehrimize bir kez daha anıp, dua ettik. Nail’imizin cesedi bulanamadı ama umarız ki iki pilotumuza ulaşılır'' diye konuştu.

EGE’DEKİ OLAY NASIL OLMUŞTU?

8 Ekim 1996'da Sakız Adası açıklarında Yunan savaş uçaklarıyla it dalaşı yapan Türk F-16'sı düşmüş, Pilot Yarbay Osman Çilekli kurtulurken, öğretmen Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan uçakla birlikte denize gömülmüştü. Yıllar sonra bir Yunan dergisi, olayın kaza olmadığını, Yunan Mirage savaş uçağının füzeyle Türk savaş uçağını vurarak düşürdüğünü yazmıştı.

Gelişme üzerine şehit pilotun Kayseri Karaözü Beldesi'nde yaşayan annesi Selvi Erdoğan, kardeşleri Önder Erdoğan, Bekir Erdoğan, Aysun Gök, Nurdane Dalak ve Zehiyet Koç, İzmir’de oturan akrabaları olan avukat Mehmet Emin Keleş aracılığıyla Yunan Hükümetine karşı AİHM'ye 625 bin Euro manevi tazminat istemiyle başvurdu. Aile ayrıca Erdoğan'ın cesedinin ve uçağının bulunup çıkarılması için de yine Yunan hükümetinden 4 milyon Euro talep etmişti. Erdoğan Ailesi'nin dilekçesini inceleyen AİHM 3'üncü Dairesi, taraflara son delillerini sunması için süre vermiş, daha sonra delilleri yeterli bulmayıp, tazminat isteğini geri çevirmişti.

Şehit pilot Nail Erdoğan'ın ilkokuldan sınıf arkadaşı olan, ailenin avukatı Mehmet Emin Keleş, Türk F-16'sını düşürdüğü öne sürülen Yunan Mirage uçağının pilotu Thanos Grivas hakkında da ‘Savaş ve harp hali yokken bir insanın canının alındığı' gerekçesiyle ‘cinayet' suçlamasıyla AİHM'e başvurduklarını ve davanın halen sürdüğünü belirtmişti.



OE,DÖ(OE/AAA)