Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kadın Zirvesi'nde 'Kadın bedeni üzerinde yoğunlaşan politikalar ve kadının doğurganlık hakları. Neler oluyor? Neler yapılmalı?' konuları tartışıldı. Antalya Kültür Merkezi'ndeki zirveye Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Zirvedeki eleştirilerin yoğunluğunu ise kürtajın yasaklanması girişimleri ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın 3 ve 5 çocuk tavsiyesi oluşturdu. Zirve Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın ve Vali Yardımcısı Cevheroğlu'nun açılış konuşmaları ile başladı.

1500 KADINA KORUMA KARARI

Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Türkiye'de koruma talep ettiği halde birçok kadının cinayete kurban gitmesine ilişkin soruna yönelik Antalya'dan çok çarpıcı bir örnek verdi. Sadece Antalya'nın merkez Muratpaşa İlçesi'nde 1500 kadın hakkında koruma kararı olduğunu açıklayan Cevheroğlu, buradaki polis sayısının ise sadece 750 olduğunu söyleyerek, "Yani bunu yapmak konusunda da ne ölçüde başarılı olacağımızın takdirini size bırakıyorum" dedi.

KADIN ÜZERİNDEN SİYASET

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kürtaj ve sezeryanla doğumun yasaklanmasına yönelik tartışmaları hatırlattı. Akaydın, "Kadın bedeni üzerinden yapılan politik çağrışımlar ayıp bir şey" diye konuştu. Kadının doğurganlık hakkına bir politikacının '3-5 tane doğurun' şeklinde müdahalesinin de ayıp olduğunu söyleyen Akaydın, sezeryan ve kürtajın dışında bir de kadının saçı ve başörtüsü konusu olduğunu kaydetti.

PANELDE KONUŞULANLAR

Konuşmaların ardından ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit'in başkanlığında Kadının İnsan Hakları Derneği Kurucusu Pınar İlkkaracan, Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şenal Sarıhan ve Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Özen Kulakaç'ın konuşmacı olarak yer aldığı panel yapıldı.

Panelde Kadının İnsan Hakları Derneği Kurucusu Pınar İlkkaracan, kadın bedeninin sık sık siyasete alet edildiğini söyledi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şenal Sarıhan, Türkiye'de sorunun başını açma örtme meselesi olmadığını, esas olanın kadın üzerinden gericilik hedefleri olduğunu kaydetti. Sarıhan, "Her yıl yarım milyon kadın doğum anında ölüyor. 160 milyon çocuk dengesiz, yetersiz besleniyor ama Başbakan çıkıp '3-5 çocuk yapın' diyor" dedi.

KADIN BEDENİN TAMAMI İPOTEKLİ

Panelin son konuşmacısı KATCAM Danışma kurulu Üyesi Doç. Dr. Özen Kulakaç, ne yazık ki kadın bedeninin ipotekli olmayan yeri olmadığını söyledi. Kadının kararını kendi vermesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Kulakaç, dünyada doğum sırasında her 8 dakikada bir kadının hayatını kaybettiğini söyledi. Doç. Dr. Kulakaç, tecavüz sonrası hamileliğe yönelik kürtaj izni verilmemesinin de kadının hayatında aynı travmaları yaşatacak, ömür boyu tecavüzü hatırlatacak bir olgu olduğunu ve doğru bulmadığını söyledi.



MÇ(SU/CK)