1997 yılında doğum sırasında oksijensiz kalan Dilanur Koldemir, bedensel ve zihinsel engelli olarak dünyaya geldi. 15 yıllık süre içinde bir ecza deposunda çalışan baba 39 yaşındaki Atilla Kaldemir ve ev kadını anne 36 yaşındaki Öznur Kaldemir gitmedik doktor ve hastane bırakmadı. Ancak tek evlatları olan Dilanur yürüyemedi. Aile geçtiğimiz Haziran ayında Uzunköprü Devlet Hastanesi'ne tayin olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Gülşah Yaşa Öztürk’e giderek yaşadıkları tedavi sürecini anlattılar.

HAFTADA 5 GÜN REHABİLİTASYON TEDAVİSİ

Dilanur’un tedavisi için Gülşah Yaşa Öztürk ve fizyoterapist Murat Kabuk, haftanın 5 günü Dilanur’a rehabilitasyon tedavisi uyguladı. Dilanur, ailesinin de yer aldığı güler yüzlü ve eğlenceli tedavi sürecinin ardından ilk önce oturmaya, ardından da ayaklarını hareket ettirerek adım atmaya başladı. Dilanur’un ilk adımları ailesi ve rehabilitasyon tedavisini yapan ekibi sevince boğdu.

"AİLEYİ EKİBİMİZE DAHİL ETTİK" 

Dilanur Koldemir’in Cerebral palsi (Gelişimini sürdüren beyin dokusunda oluşan bir hasar sonrası görülen tonus, hareket ve postür bozukluğu ile seyredebilen bir hastalık) tanısı ile 1,5 ay önce servisine geldiğini belirten Uzunköprü Devlet Hastanesi’nde görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk, “Hastamızın geliş muayenesinde desteksiz oturma dengesi, ayakta durma dengesi, yürümesi yoktu. Kol ve bacak kaslarında bölgesel güçsüzlükleri, bacaklarında daha yoğun olmak üzere istemsiz kasılmaları ve istemsiz titremeler mevcuttu. Hastayı değerlendirip, fizyoterapistimiz Murat Kabuk ile birlikte rehabilitasyon programımızı planladık. Aileye rehabilitasyona katılımları için yapacakları konusunda eğitim verdik ve ekibimize dahil ettik. Fonksiyonel olarak güçsüz kas gruplarına egzersiz ile birlikte, tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olan kinesio taping uygulaması yaptık. Bacaklarda olan yoğun kasılmalar ve titremeler için germe egzersizlerine ek olarak yine tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olan ayak ve el refleksolojisi belli noktaların manuel uyarılarak vücuttaki sinirlerin ve kan dolaşımının uyarılması seanslarını düzenli uyguladık. Ayakta durmasına ve yürümesine destek amacı ile uzun yürüme cihazı planladık. Psikolojik destek için psikiyatri hekimimizden yardım aldık. Hastamızın moralini her zaman iyi tutmaya ve onu başarıya odaklamaya çalıştık ”dedi.

"HAYATA İLK ADIMLARINI ATTI"

Dr. Öztürk, yoğun çalışmalar sonucunda Dilanur’un, istemsiz kasılmaları ve hareketlerine engel olan titremelerin azaldığını belirterek şöyle konuştu:

"Önce desteksiz oturma dengesini, sonra kendi desteği ile ayakta durma dengesini sağladık. 1,5 ay sonunda hastamız parelel barda ve sonrasında yürüteçle adımlamaya başladı ve hayata ilk adımlarını 15 yaşında attı. Bizleri azmi ve başarısı ile çok mutlu etti. Bir hekim olarak en güzel anlarımdan birini yaşadım. Dilanur, zoru bizim desteğimizle başardı. Hedefimiz ileride desteksiz yürüyebilmesi. Bu amaç için aile ve Dilanur ile koordine çalışmalarımız devam edecek. Cerebral palsi önemli bir hastalık olup, mutlaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi gözetiminde takip edilmesi gerekir.”

"ÇOK MUTLUYUM"

Yürüdüğü için çok mutlu olduğunu söyleyen Dilanur Koldemir, “Daha çok yürümek istiyorum. Gülşah abla ve Murat ağabeye teşekkür ederim. Onların sayesinde yürüdüm, Annem ve babamı çok seviyorum. Onlar benim canım. Her zaman yanımdalar” dedi.

Kızının ilk adımlarını 15 yıl sonra gördüğü için büyük mutluluk yaşadığını söyleyen baba Atilla Koldemir, “15 yaşına kadar kızım hiç yürümedi. 15 yıldır gitmediğimiz hastane kalmadı ve ameliyatlar geçirdi. 15 yıl sonra da olsa kızımın ilk adımlarını gördük. İnşallah daha da mutlu olacağız”diye konuştu.

Anne Öznur Koldemir ise, kızı gibi rahatsızlığı bulunanların, inaçlarını yitirmeden tedavileri yapılarak, yürümeye başlamaları dileğinde bulundu.



FK(LK/AK)