Karatay Belediyesi'ne hizmet binası yapmak için bölgedeki istimlak çalışmaları, 1998 yılında başladı. Ev, işyeri veya arsası bulunanlarla yapılan görüşmeler sonrası istimlaklar gerçekleştirilerek, belediye hizmet binasının yapımına başlandı. Ancak o dönemde belediye hizmet binasının 10 metre ilerisinde bulunan 3 katlı metruk binanın sahibi 80 yaşındaki M.G., istimlak için değerinin çok üzerinde bir rakam olan 6 milyon lira istedi ve belediye ile anlaşmaya yanaşmadı.

10 yıl süren inşaat çalışması sonrası belediye hizmet binası tamamlanarak 2008 yılında hizmete açıldı. Ancak belediye ile anlaşmaya varmayan M.G.'nin zemin katı dükkan ve üst katları ev olan 3 katlı binası yıkılamadı. Karatay Belediye binasının giriş kapısının yaklaşık 10 metre ilerisinde bulunan metruk binayı yıkmak için girişimlerde bulunan belediye yetkileri M.G. ile anlaşma sağlayamadı.

Bunun üzerine Karatay Belediyesi, kötü bir görüntü oluşturan 3 katlı binayı yıkmak için 5 ay önce kamulaştırma davası açtı. 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava sonrası bilirkişi heyeti tarafından bina için 652 bin lira değer biçildi. Mahkeme heyeti de kamu yararını göz önünde tutarak paranın M.G.'nin hesabına yatırılmasına ve binanın yıkılmasına karar verdi. Mahkemeden alınan kararla birlikte 14 yıldır yıkılmasına izin verilmeyen ve Karatay Belediyesi'nin bahçesinde kalan 3 katlı bina geçtiğimiz hafta içi yıkılarak kaldırıldı.

Karatay Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Toknal, belediye hizmet binası ile Tolluoğlu camii arasında bulunan 3 katlı binanın kamuya ait bir alanda kaldığı için yıkılması gerektiğini söyledi. Toknal, ''Karatay Belediyesi olarak kamulaştırma çalışmalarında genellikle anlaşma yolunu tercih ediyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda da gayrimenkul sahipleri ile genelde rızası alınarak anlaşma sağlanmıştır. Ancak zorunlu kaldığımız hallerde cebri istimlaka başvurmaktayız. Yıkımı gerçekleştirilen bu 3 katlı binanın cebri istimlak ile 4'üncü Asliye Hukuk mahkemesi tarafından kamulaştırma kararı alınmıştır" dedi. Toknal, binanın yıkıldığı alanda halkında oturabileceği yeşil alan oluşturulacağını kaydetti.



MKY(İA/AAA)