Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak bugün Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ile düzenlediği basın toplantısında dünkü olayları değerlendirirken "Olaylar Diyarbakır'a yakışmamıştır" dedi. Miting yapılmak istenen tarihinde Silvan'da 13 askerin şehit edilmesi ve 'Demokratik özerklik' ilan edildiği günün yıl dönümü olduğunu belirten Vali Toprak, şunları söyledi:

"Başvurudan sonra gelen 3 milletvekiline durumu anlattık. Başka bir gün değil neden 14 Temmuz tarihini sorduk. Milletvekilleri bana mitingde 'Önderliğin özgürlüğünü isteyeceğiz' dediler. Aldığımız bilgiler, gelen istihbarat raporları ve örgütün dağ kadrosunun açıklamaları, mitingin serhildan ve başkaldırı çağrısı olacağını tespit ettik. Gerekçeleri ile birlikte vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği ve bir kişinin dahi burnunun kanamaması için mitinge izin verilmeyeceğini kendilerine bildirdik. Ama yasaklama kararına rağmen bu karara uymayacaklarını ve neye mal olursa olsun bu mitingi yapacaklarını açıkladılar. Bu yönde il, ilçe, köy ve mahallelerde yasaklı miting için vatandaşa davet yaptılar."

"BİR TAKIM İSTENMEYEN OLAYLAR MEYDANA GELMİŞTİR"

Vali Mustafa Toprak, şiddetin olmadığı hiç bir yerde yasaklama zihniyetinde olmadıklarını, vatandaşın huzurunu, birliğini ve beraberliğini sağlamanın devletin görevi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir takım istenmeyen olaylar meydana gelmiştir. Zorlanmasına rağmen. Her grubun içerisine seçilmiş bir- iki milletvekili girerek İstasyon Meydanı'na gelmeye çalışmışlardır. Memnun olduğumuz bir nokta bir vatandaşımızın dahi canı ortadan kalkmamıştır. Güvenlik güçlerine el yapımı patlayıcılar, molotof kokteylleri ile saldırılar olmuştur. 23'ü polis 79 vatandaşımız yaralanmıştır. 1 milletvekilimiz ve 2 vatandaşımızın tedavisi sürüyor. Milletvekilimiz, Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği ambulans uçak ile İstanbul'a kaldırılmıştır. Acil şifalar diliyoruz. Olaylara karışan 12'si çocuk 87 kişi gözaltına alınmıştır. 2'si yakılmak suretiyle biri de altına patlayıcı konulmak suretiyle 9 araca hasar verilmiştir."

Vali Toprak, Kürt vatandaşların sorunlarının çözümü konusunda devletin ve hükümetin demokratik açılımla önemli adımlar attığını belirterek, isim vermeden Leyla Zana'nın Başbakan Erdoğan'la görüştüğünü söyledi. Toprak, şöyle dedi:

"Son olarak bir milletvekilinin (Leyla Zana) sayın Başbakan ile görüşmesi ve sonrasında yapılan açıklamalar ile sorunun şiddetle çözülmeyeceği ortaya konulmuştur. Silah ile baskı ile tehdit ile bir yere varılamayacağı görülmüştür. Bunları görmezden gelerek, şiddeti tırmandırmak istediler. Bunları ibretle izliyoruz. Ne zaman önemli gelişmeler ve toplumsal mutabakat sağlansa şiddet ortaya çıkıyor. Vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekir. Başta devletimiz, Hükümetimiz ve Başbakanımız olmak üzere bütün yönetim kadrosu bu sorunları çözmek istiyor. Bu çabaların kesilmemesi gerekiyor. Serhıldan çağrısı yaparak, şiddet ile bir şeyler yapmak istiyorlar. Şiddet ile bir şey elde edilemez. Şiddet çağrısı yaparak halkı sokağa dökmek istiyorlar. Kent dışından çok keskin gruplar getirilmişti. Vatandaşlarımıza ve polise sağduyulu davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum."

"DEVLETİN GÜCÜNÜ SÜZEMEDİLER"

BDP'nin, izin verilmemesine rağmen nevruz kutlamasını yaptıkları gibi dünkü mitingi de yapmaya kalkıştığını belirten Vali Toprak, şunları söyledi:

"18 Mart Nevruz kutlamasında olduğu gibi dün de izinsiz olmasına rağmen miting yapacaklarını düşündüler. 18 Mart'ı yanlış değerlendirdiler. Devletin gücünü süzemediler. 18 Mart'ta 11 araç yakıldı, bunun bir aciziyet olduğunu düşündüler. Buna çok üzüldük. Devlet istediği için 18 Mart'ta kimsenin burnu kanamamıştır. Vatandaşlarda zorla kepenk kapattırdılar ve belediyeler çöpleri toplamadı ve çöp olarak kullanılan demir yığınlarının güvenlik güçlerine karşı kullanılması için bunları yaptı. Vatandaşa zulüm ettiler, vatandaşı yok saydılar. Vatandaşlar artık bıkmış ve tükenmiş vaziyettedir. Dünkü olaylar bir şekilde Diyarbakır'a yakışmamıştır. Bunların yaşanılması kabul edilemez. Diyarbakır'daki STK'lar kendi iradeleri ile hareket etmiyorlar. Başkalarının iradeleri ile sanki hep bir ağızdan aynı şeyi söylüyorlar. Şantiyeler yakılırken, insanlar kaçırılırken, araçlar yakılırken, güvenlik güçleri şehit olurken tek kelime etmezler. Bu tür etkinlik için aynı şeyi tekrarlarlar. STK'laların yaşananları da kınaması lazımdır. Ondan sonra çıkıp bizi eleştirsinler."

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, yaşananların kentin imajını olumsuz etkilediğini, bir taraftan istihdam yaratan iş alanları için uğraş verirken, mevcut algıyı değiştirirken, bu tür olayların yaşanmasından rahatsızlık duyduklarını da söyledi.