Korkuteli İlçesi'ne bağlı İmrahor Köyü'nde yaklaşık 1.5 yıl önce kurulduğu ve Turgut Demir adlı kişiye ait olduğu belirtilen çiftlikteki Holstein cinsi 138 inek, sahibinin iflas etmesi ve ortadan kaybolmasıyla ölüme terk edildi. Sahibinin iflası ve birçok alacaklısı tarafından icralık olması sonrasında açlığa terk edilen ineklerin 60'a yakını telef oldu. Geriye kalanlar da açlıktan hareket edemeyecek durumda ölümü bekliyor.

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Sevda Kıraç, inek çiftliğinde yaşanan bu dramı görüntüledi. Bir ihbar sonucu bölgeye giden Sevda Kıraç, çiftlikte iki kişi bulunduğunu, ancak bakım konusunda bilgisiz olmalarından dolayı ineklerin telef olduğunu kaydetti.

GÖRÜNTÜLER İÇ PARÇALAYICI

Yaşananları insanlık dışı, hiç kimsenin tasvip edemeyeceği bir hadise olarak değerlendiren Sevda Kıraç, 138 ineğin 8-9 aydır açlığa terk edildiklerini, oradaki kişilerden öğrendiklerine göre bugüne kadar 60'a yakınının telef olduğunu açıkladı. Kıraç, bölgedeki incelemeleri ve görüşmelerini ise şöyle anlattı;

“Açlık ve susuzluktan ölüme mahkum edilen ineklerden ölenlerin pislik çukuruna atıldığı ihbarını aldık. Gidip çiftliği buldum. Amerika menşeli Holstein inekler. Sadece bazılarının önünde saman balyaları vardı. Ama hepsi yiyemiyordu. Pek çok hayvanın orada öldüğünü gördüm. Çalışan kişi karantina olduğu ve hasta olduklarını söyledi. Hasta olmaları durumunda veteriner olması lazım. Görüntüler iç parçalayıcı. Hayvanlar açlık ve susuzluktan çökmüşler, kalkamıyorlar. Yattıkları yerde acı çekerek ölümü bekliyorlar."

LAĞIM ÇUKURUNDA TELEF OLUYORLAR

Tarım İlçe Müdürlüğü'ne gittiğini, önce karantina uygulandığını, ancak hastalıklar bulaşıcı olmadığı için kaldırıldığını öğrendiğini aktaran Kıraç, "Hacizli bir çiftlik olduğu ve hayvanlar beslenmediği için öldüğünü öğrendik. Bu hayvanlar bizim vergilerimizle kredi alınarak Amerika'dan getirilmiş çok kıymetli hayvanlar. Madem sahibi iflas etti, devlet niçin bu hayvanların bu şekilde ölmesine izin veriyor? Muhtemelen yarın daha da artacak ölü hayvan sayısı. Lağım çukuruna düşmüş ve ölmüş birçok hayvan da var. Devletin bu duruma el atmasını bekliyoruz ve bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağız" diye konuştu.

TİCARİ BİR KONU

Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, olayın sahibinin icralık olması gibi nedenlerle ticari bir konu olduğunu söyledi. Erçin, Tarım İlçe Müdürlüğü görevlilerinin, terkedilen bu hayvanların sağlığına ilişkin birçok çalışma yaptığını da söyledi.

BAZI HAYVANLAR KANSERE YAKALANDI

Açlık ve susuzluktan ölüme terkedilen binlerce dolar değerindeki ineklerden bazılarının ise 'löykoz' denilen kanser hastalığına yakalandığı belirlendi. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilerince ineklerin başı kesilerek labaratuvar incelemesine gönderildiği ve sonuçlarda löykoz kanseri tespit edildiği açıklandı. Ancak ölüm nedenlerinin kaynağının ise açlık ve susuzluk ve buna bağlı hastalıklar olduğu ifade edildi.