13 yıldır diyalize bağlı yaşayan Tülay Kubaş, 4 gün önce rahatsızlanarak Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedaviye alınan evli ve iki çocuk annesi Kubaş'ın 3 gün sonra beyin ölümü gerçekleşti. Tülay Kubaş'ın ölmeden önceki vasiyeti nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü uzman Nilgün Keçecioğlu ile görüşen aile, kadının organlarını bağışlama kararı aldı.

EMİNİM RUHU MUTLU OLACAK

Eşinin Manavgat Diyaliz Hastaları Derneği'nin (MDHD) kurucusu olduğunu ve başkanlık görevini yürüttüğünü söyleyen Zekeriya Kubaş, organ bağışıyla ilgili bir çok çalışmada yer alan eşinin diyaliz hastalarının sorunlarına yönelik de önemli çalışmalar yaptığını anlattı. Tülay Kubaş'ın yaşamı boyunca organ bağışını artırmayı amaç edindiğini aktaran Zekeriya Kubaş, "Organlarını bağışladığımda ruhunun mutlu olacağını düşündüm. Zerre kadar tedirginlik yaşamadım. Annesi ve kardeşinin de onayını aldıktan sonra çok daha mutlu oldum. İnanıyorum ki ruhu daha huzurlu olacak. Biz daha mutlu olacağız. Kendi vasiyeti de zaten o yöndeydi. Biliyorum ki doğru bir iş yaptık. Kullanılabilirse tüm organlarını bağışladık. O anlamda topluma örnek olmak istedik. Zaten bunu kendisi de istiyordu" diye konuştu.

ÇOK SIKINTI ÇEKTİ ALDIRMADI

Bir taraftan diyalize bağımlı yaşarken, diğer taraftan da diyaliz hastalarının sorunlarını çözmek için uğraşan eşinin çok sıkıntı çektiğini vurgulayan Zekeriya Kubaş, "Buna rağmen hiçbir zaman sitemde bulunmadı. Organ bağışıyla ilgili kampanyalarda aktif yer aldı" diye konuştu.

Topluma ve insanlara faydalı olmak isteyen kızının, diyaliz hastalarının çocuklarına yardım etme çabasında olduğunu anlatan anne Saime Dalar ise "Hep toplum için koşan bir kızdı. Eline bir şey geçse, bir olmayana ulaştırayım diye düşünürdü. Hastalığından hiç şikayetçi olmadı. O bize 'ben alıştım üzülmeyin' derdi" ifadelerini kullandı.

HASTALAR İÇİN ÇALIŞTI

Esengül (16) ve Okan (14) isimli iki çocuk sahibi olan Tülay Kubaş'ın bir süredir MDHD'nde başkanlık görevini yürüttüğü ve kronik böbrek yetmezliği hastalarının sesini duyurabilmek için de 2008 yılından beri dergi çıkardığı öğrenildi.



ÖÖ,EA (SU/RT)