Altın Koza etkinlikleri çerçevesinde Adana'da 15 yıl önce fotoğraf çekimi için çıktıkları yolculukta geçirdikleri trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği'nin (AFAD) 13 üyesi anısına düzenlediği festivalde, Adana Kültür Sanat  Merkezi'ndeki etkinlik kapsamında İstanbul Fotoğraf Müzesi Koleksiyonu, Mehmet Baltacı Siyah-Beyaz Fotoğraf Sergisi ve Altın Oran Portfolyo sergileri açıldı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, etkinliğe gösterdikleri ilgi için Adanalı sanatseverlere teşekkür etti. Aldırmaz, 1973 yılında kendisinin de AFAD'a üye olduğunu, fotoğrafa meraklı olduğunu vurguladı.

İstanbul Fotoğraf Müzesi Kurucu Küratörü Gültekin Çizgin ise müzelerin yalnızca bir mekan değil, içinde koleksiyonlarla var olan bir yapı olduğunu söyledi. Koleksiyonlar olmadan müzelerin anlamı olmadığını belirten Çizgin, şöyle devam etti: "Bu serginin önemi fotoğrafın nasıl değerli olabileceğinin bir işaretidir. Şimdiden fotoğraf biriktirin, fotoğrafa sahip çıkın. Dünyanın en aktüel işidir. Günümüze kadar 3.5 trilyon fotoğraf çekildiği varsayılıyor. Yalnız Facebook'ta 160 milyar fotoğraf var. Ancak, nadir ve nedret olmayan hiçbir şey değerli değildir. Sanatı sanatçılar yapar. Bu çok önemli bir etkinlik. Adana bir kültür şehri haline, bu adımlarla gelecek. O yüzden bizim size, sizin de bize yaklaşımınız çok önemli. Türkiye, temelde sanat özürlü bir ülkedir. Bunu gerçek olarak kabul edelim. Sanat olmadan, gelişim, uygarlık olmuyor. Bunun sahipleri sizlersiniz."

Etkinliğin adandığı Mehmet Baltacı'nın eşi Havva Baltacı da eşinin Adana'da hep bir müze açma isteği olduğunu, bunun 2009 yılında Altın Koza ve AFAD'ın katkılarıyla gerçekleştiğini söyledi. Daha sonra İzzet Keribar, Sıtkı Fırat ve Gültekin Çizgen, fotoğraf gösterisi sunumlarını yaparak, sanatseverlerle söyleşi yaptı.

 

CK (SÜ/RT)