İzmir Ticaret Odası ile Marmara Grubu Vakfı’nın işbirliğinde kapanış toplantısı İzmir Swissotel Grand Efes’te 38 ülkeden üst düzey devlet yöneticilerinin katıldığı dev zirvede, kentin EXPO 2020 adaylığı için verilen destek mesajları umut verdi. Toplantıda konuşan 13 cumhurbaşkanından biri olan Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Türkiye ile ülkesi arasında çok iyi bir işbirliği bulunduğunu vurgulayarak bunun devam etmesi gerektiğini söyledi. İzmir’e günübirlik ziyaret yaptığını ve kısa sürede kenti çok beğendiğini kaydeden Formuzal, "İzmir’in EXPO 2020’ye aday olduğun öğrendim. Her türlü desteği vermeye hazırız. EXPO 2020 yılında İzmir’de olacaktır. Gagavuzların yardımcı olmasını istiyorsanız yardımcı olacağız. Siz bizim yanımızda oldunuz biz de sizin yanınızda olacağız" diye konuştu.

"BM HEDEFLERİNİN TUTMAYACAĞI ORTADA"

Formuzal, dünyadaki ekonomik krizden kaynaklı işsizliğin arttığını, 2009’da 1 milyar insanın açlıktan, yetersiz beslenmeden şikayet ettiğini anlatarak, "Gelişmiş ülkeler kadar, gelişmekte olan ülkeler için de en büyük sorun ekonomik kriz ve açlık, yoksulluk. Hiçbir ülke bu sorundan kendi gücü ile kurtulamaz, küresel işbirliği gereklidir. Bu sorunları bu tür forumlarda dünya gündeminde tutmalıyız. BM 1990 yılında milenyum hedefleri açıklamış ve 2015 yılına kadar açlık ve yoksulluk çeken insan sayısının azaltılması gerektiğini ortaya koymuştu, ama bu hedeflerin tutmayacağı ortada. Biz de ekonomiyi geliştirmek için bazı hedefler ortaya koyduk, bu startejiler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

"YOKSULLARIN BORÇLARI SİLAHLANMA HARCAMALARINDAN YÜKSEK"

Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov da 2050 yılına kadar Avrasya’nın gelişme planlarının belirlenmesi, bu amaçla bölge ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Yaşanılan dönemin projeler dönemi olarak değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizen Ivanov, 21. Yüzyıl'ın başarılı olması için özellikle ekonomi alanında işbirliğinin şart olduğunu dile getirdi. Ivanov, işbirliği yapacak bölgelerin yollar ve hava trafiği ile birbirine bağlanması gerektiğinin de belirterek, "Makedonya olarak Adriyatik bölgesini Avrupa yollarına bağlamak için büyük çalışmalar yapıyoruz. Gelecek yıl G8 ülkeleri yoksul ülkelerin borçlarını sileceklerini açıkladılar, ortaya konulan rakama baktığımızda silahlanma için harcanan rakamdan daha yüksek bir rakam. Gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımlar hepimizi ilgilendirmektedir. Küresel olarak düşünmeli, yerel olarak hareket edilmeli, ben bu düşünce taraftarıyım. Küresel problemlere bölgesel yaklaşımlar gerektiriyor" dedi.

ENERJİDE ORTAK POLİTİKA ÇAĞRISI

Ivanov ayrıca ortak kalkınma politikası belirlenmesi ve dünyanın geleceğini belirleyecek enerji konusunda da ortak hareket edilmesi gerektiğini anlatarak, "Bütün ülkeler enerjide birbirine bağımlı olmalı. Makedonya'’ın Güney Akım borusuna bağlanması için görüşmeleri sürüyor. İleride beraber olacak ülkeler ekonomide de beraber olmalı. Avrupa kriter ve standartlarına uymak istiyoruz. Kendi bölgemizde Avrupa'yı oluşturmak istiyoruz, o zaman küresel zorluklarla baş edebiliriz. Bu milenyumun ikinci 10 yılında insanlık çok büyük zorluklarla mücadele ediyor. Birçok doğal zorluklar ortaya çıkıyor. Afet riskini azaltmak ve iklim değişikliğini ele almalıyız. Yoksulluk ve işsizlik insanlığın kronik acısıdır" değerlendirmesini yaptı.

ARNAVUTLUK CUMHURBAŞKANI TARIMA DİKKAT ÇEKTİ

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topı ise tarım konusuna dikkat çeken isim oldu. Topı, tarım alanında altyapının geliştirilmesi gerektiğini de belirterek, "Bu yıl yaşanan sel ve soğuk hava nedeniyle tarım ürünleri üretiminde düşüş olacak. Bu da açlıkla mücadeleyi olumsuz etkileyecek. Açlık ve yoksulluk kadar işsizlik ile de mücadele edilmesi gerekiyor" diye konuştu.



BT(İÖ/SS)