Ankara'da 3 yıldır 12 Eylül tarihinde açılan ve 1 ay süreyle açık kalan 12 Eylül Utanç Müzesi'nin İzmir'den sonra üçüncü durağı Antalya olacak. Devrimci 78'liler Federasyonu'nun 12 Eylül 1980 darbesinde yaşananları anlatmak amacıyla hazırladığı Utanç Müzesi, 28 Kasım'da Antalya'da açılacak. Bu kapsamda Eğitim-Sen Antalya Şubesi'nde, Devrimci 78'liler Federasyonu Genel Başkanı Nejat Kangal, Devrimci 78'liler Federasyonu Antalya Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Öztürk, Eğitim-Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez basın toplantısı düzenledi.

MÜZE, YAŞANAN SORUNLARA DİKKATİ ÇEKTİ

Toplantıda müzenin oluşumundan bahseden 78'liler Federasyonu Genel Başkanı Nejat Kangal, 2000 yılında darbecilerin yargılanması üzerinden yürüttükleri çalışma ve araştırmalar kapsamında kaybedilen devrimcilerin geride bıraktıkları objeler, fotoğraflar ve belgelerin ortaya çıktığını söyledi. Bu obje, fotoğraf ve belgelerin toplumla paylaşılması düşüncesinden hareketle 12 Eylül Utanç Müzesi'nin oluşturulduğunu dile getiren Nejat Kangal, müzenin demokratikleşme ve ülkede yıllardır yaşanan sorunlara dikkati çekme anlamında faydalı olduğunu söyledi.

'DÜN DARBECİLER MEŞRUYDU, BUGÜN BİZ'

Nejat Kangal, 2000 yılından beri yürüttükleri çalışmalar sonunda darbecilerin kamu vicdanında mahkum olmasını sağladıklarını ve onları mahkeme eline bıraktıklarını vurguladı. Kangal, "Bugün 12 Eylül yargılamaları sonucunda çıkacak karardan bağımsız olarak biz kamu vicdanında yargılanmalarını sağlayarak onları tarihteki gerçek yerlerine gönderdiğimizi düşünüyoruz. Müze çalışması da bunun parçalarından biridir. Genel olarak toplumda 'bundan ne çıkar' diye sorularla karşılaşıyoruz. Çıkan sonuç şu; Dün darbeciler meşruydu, bugün biz meşruyuz" diye konuştu.

'MÜZEYİ KALICI HALE GETİRMEK İSTİYORUZ'

Antalya'da sergilendikten sonra diğer illere de götürmeyi planladıkları müzeyi kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarına değinen Nejat Kangal, şöyle devam etti:

"Bunun sadece objelerin, fotoğrafların sergilendiği bir yer değil de bir araştırma alanı olmasını planlıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda sadece objeler, fotoğraflar değil, Türkiye'nin siyasi tarihinin bir panoramasıyla yüzleşiyoruz ve bunları araştırmacıların hizmetine sunmayı planlıyoruz. Kalıcı sergi için Ankara düşünülüyor."

Antalya'nın ciddi bir devrimci geçmişi olduğuna da işaret eden Nejat Kangal, müzeyi gezecek ziyaretçi sayısından çok, insanların hafızalarını yerine getirmek ve onları sarsmak istediklerini sözlerine ekledi.

12 EYLÜL'E AİT OBJELER SERGİLENECEK

Devrimci 78'liler Federasyonu Antalya Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Öztürk ise müzede sembolik darağacının yanı sıra, idam edilen ve öldürülenlerin kişisel eşyaları, radyoları, giysileri, 12 Eylül darbesi ve sonrasının fotoğrafları, ölenlerin fotoğrafları, işkence yöntemleri ve gazete kupürlerinin sergileneceğini kaydetti. Eğitim-Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez de 12 Eylül döneminde en fazla zarar görenlerin başında TÖBDER'in (Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği) geldiğini belirterek, "Biz TÖBDER'in mirasını üzerimizde taşıyoruz. Bu nedenle Eğitim- Sen olarak 78'liler Federasyonu'nun getirdiği öneriyi kabul ettik" dedi.

12 Eylül Utanç Müzesi, 28 Kasım Çarşamba günü saat 18.00'da Cam Piramit'te açılacak ve 6 Aralık Perşembe gününe kadar ziyaret edilebilecek.