DİSK eski Genel Başkanı ve CHP milletvekili Süleyman Çelebi ile Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın da konuşmacı olarak katıldığı panelde, CHP Kocaaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, 12 Eylül’ün üzerinden 32 yıl geçtiğini, o dönemin öğrencilerinin bugün 50’li yaşlarda, çocukların ise ise 40’lı yaşlarda olduğunu hatırlattı. Kaplan, "40 yaşın altındakiler o dönemi bilmiyorlar ve algılayamıyorlar. O dönemin anlatılması ve paylaşılması gerekiyor. İlginçtir, 1960 askeri darbesi ve 1971 askeri muhtırası çok iyi biliniyor ama insanların yaşamını yok eden, özgürlüklerini ortadan kaldıran 12 Eylül’ü hatırlamıyorlar, algılayamıyorlar” dedi.

ÇOK AĞIR TABLO

12 Eylül döneminde çok büyük olumsuzluklar yaşandığına ve ağır bir tablonun ortaya çıktığına dikkat çeken milletvekili Kaplan, “1 milyon kişi fişlendi, 650 bin kişi gözaltına alındı, bunlarla ilgili 210 bin dava görüldü. 7 bin kişinin idamı istendi, 510 kişi hakkında idam kararı çıktı, 50 kişi idam edildi. 388 bin kişiye pasaport verilmedi, 30 bin kişi işten atıldı. 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 460 kişi kuşkulu bir şekilde öldü, 300 kişi cezaevlerinde yaşamını yitirdi. 937 film yakıldı ve imha edildi. 24 bin derneğin faaliyetlerine son verildi. Gazeteler 300 gün yayın yapamadılar. Sonuç olarak 12 Eylül’ün tablosu çok ağır” diye konuştu.

POLİS VE JANDARMA GÖRÜNCE TEDİRGİN OLUYORUM

Kendisinden de örnek veren milletvekili Kaplan, “Biz üniversite öğrencisiyken, polis ve jandarmadan korkardık. Yıllar geçmesine rağmen bugün bile bir trafik polisi ve jandarma yolumu çevirince tedirgin oluyorum” dedi.

Panelin bir başka konuşmacısı DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise “12 Eylül, Türkiye’de 24 Ocak kararlarının uygulanması için yapılmıştır. 24 Ocak kararları demokrasi olan ülkelerde uygulanamazdı. Ancak baskı rejimlerinde uygulanabilirdi. Yani bir darbeye ihtiyaç vardı ve bu nedenle bu projeyi gerçekleştirdiler” diye konuştu. 

12 EYLÜL HALA SÜRÜYOR

Bugün halen daha 12 Eylül’ün sürdüğünü söyleyen Çelebi şöyle devam etti:

“İleri demokrasi denilen süreç gösteriyor ki, 12 Eylül halen daha devam ediyor. Eskiden DGM vardı şimdi özel yetkili mahkemeler. 12 Eylül dönemindeki YÖK, RTÜK, siyasi ve seçim yasaları halen daha var. 12 Eylül cuntacılarının bile cesaret edemediği örneğin kıdem tazminatının kaldırılması gibi bazı yasalar bugün hükümet programına konuluyor. Türkiye’de her sorun çözülebilir ancak çözülmesi gereken en önemli sorun hukuksuzluktur”

SORGUDA ÜÇ ARKADAŞIMI KAYBETTİM

Panelin son konuşmacısı Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan da, 12 Eylül döneminde başından geçenleri anlattı. Zor dönemlerden geçtiklerini söyleyen Çapan, “Sorguda üç arkadaşımı kaybettim. Zor bir süreçten geçtik. Biz ölemediğimiz için yaşıyoruz. O dönem bizi korku ile teslim almaya çalıştılar. 30 yıldır öğrendiğim ve herkese önerdiğim bir şey var, korkmayın. Ancak korkaklar ve katiller korkar” dedi.



MI, BK(MB/AK)