Antalya'da iki ayrı öğretmen sendikası Eğitim-İş ve Eğitim-Sen, aynı güzergahta iki ayrı saatte 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutladı. Eğitim-İş, Kazım Özalp Caddesi başında toplanarak Kışlahan Meydanı'nda basın açıklaması yaparken, Eğitim-Sen aynı yerde toplandı ve Kalekapısı'na kadar yürüyerek basın açıklamasını burada gerçekleştirdi.

CHP Muratpaşa İlçe Başkanlığı'nın da destek verdiği Eğitim-İş'in eyleminde Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, 1928'de Mustafa Kemal Atatürk'ün Millet Mekteplerinin Başöğretmenliği kabulü dolayısıyla 32 yıl önce, 1980'de, kutlanmaya başlanan 24 Kasım Öğretmen Günü'nde Atatürk'ü saygıyla andıklarını ve tüm öğretmenlerin öğretmenler günü kutladığını söyledi.

Şube Başkanı Balık, sendikalarının 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle 1776 öğretmenle görüşerek yaptığı 'Öğretmenliğe İlişkin Öğretmen Görüşleri' araştırmasının sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 68.67'sinin bankalara, yüzde 32.68'inin şahıslara borçlu olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Yine aynı anketin sonuçlarına göre 1776 öğretmenin yüzde 71.08'inin kredi kartı borcu olduğunu belirten Balık, “Öğretmenlerin yüzde 25.77'si ekonomik sıkıntılar nedeniyle ruh sağlığının bozulduğunu, yüzde 36.39'u ailesinin beslenme ihtiyacını tam olarak karşılayamadığını söylenmiştir" diye konuştu.

Öğretmenlerin ancak yüzde 18.34'ünün 'Her yıl düzenli otel ve pansiyon gibi yerlerde tatil yapabiliyorum' ifadesine 'Evet' diyerek katıldığını belirten Mehmet Balık, düzenli tiyatro ve sinemaya giden öğretmen oranını ise 13.1 olduğunu açıkladı. Balık ankete ilişkin açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Son 10 yılda öğretmenlik mesleğinin itibarının azaldığını düşünen öğretmenlerin oranı yüzde 94.93, 'Milli Eğitim Bakanlığı'nın uyguladığı politikalar tarafımı mutsuz etmekte, mesleğimden soğutmaktadır' diyen öğretmenlerin oranı ise yüzde 89.25'tir. Öğretmenlerin atanma, yükselme ve yer değiştirmelerinde torpilin belirleyici olduğunu düşünen öğretmenlerin oranı yüzde 76.17 iken, öğretmenlerin yüzde 85.94'ü MEB'in okullarda can güvenliği sağlayacak tedbirler almadığını belirtmiştir."

Kışlahan Meydanı'ndaki Eğitim-İş'in 24 Kasım Öğretmen Günü kutlaması, açıklamanın ardından ıslıklarla ve sloganlarla Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'i protestoyla sona erdi.

GÖSTERMELİK KUTLAMA İSTEMİYORUZ 

Eğitim-İş'in eyleminin ardından Eğitim-Sen ve Atanamayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) Antalya üyeleri Kazım Özalp Caddesi'nde toplanarak yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ortak sloganı “Göstermelik Kutlama İstemiyoruz" oldu. Kalekapısı Atatolos Heykeli önünde, grup adına basın açıklamasını yapan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, 12 Eylül Askeri Darbesi'yle birlikte kutlanmaya başlanan 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün resmi bir gün olmanın ötesine geçemediğini söyledi. 24 Kasım Öğretmen Günü'nün 12 Eylül'ün bir ürünü ve askeri darbeyi yapan zihniyetin nasıl öğretmen istediğinin simgeleştiği bir gün olduğunu belirten Sönmez, “12 Eylül darbe zihniyetinin kabul ettiği bir günü öğretmenler günü olarak kutlamamız mümkün değildir. Eğitim-Sen için 24 Kasım'ı kabul etmek demek, 12 Eylül rejimini ve uygulamalarını ve düşüncesini benimsemek demektir" diye konuştu. Eğitim Sen Şube Başkanı Sönmez, öğretmenlik mesleği açısından uluslar arası anlamda kutlanan günün 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü olduğunu söyledi.

Basın açıklamasına katılan AYÖP Antalya ise atanamadığı için intihar eden öğretmenler adına bir dakikalık saygı duruşu istedi. Attolos Heykeli önünde toplanan öğretmenler saygı duruşunun ardından beraberindeki sembolik öğretmen kartlarını atarak eylemlerini sona erdirdi.