12 Eylül askeri faşist darbesi davasında, “savcının izinli olduğu” gerekçesiyle ertelenen karar duruşması bugün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Savcı Özdabakoğlu sanıkların müebbetini istedi.


12 Eylül Davası’nda esas hakkında görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın, 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

25 Ekim 2013’te görülen duruşmada Savcı Selçuk Kocaman mütalaasını vermişti. Savcı, dönemin genelkurmay başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın ”ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmalarını talep etmişti.

28 Mayıs’taki karar duruşması ise savcının izinli olması ve yeni savcının da mütalaa için süre istemesi üzerine yapılmadan ertelenmişti. Mahkeme başkanının bu kararı, ailelerin tepkisine neden olmuştu.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 12 Eylül Davası'nda sanıklar hakkında takdiri indirim uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet cezasını, müebbet cezasına çevirdi. Ayrıca Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın rütbesi er düzeyine indirildi.

Müdahil avukatlarından Mehmet Horuş da emekli iki generalin şahsında 12 Eylül rejiminin mahkum edildiğine işaret ederek, "Türkiye demokrasi güçlerine, bu uğurda mücadele veren, bedel ödeyen herkese hayırlı olsun. Bu kararla birlikte her iki generalin Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesine dayanılarak rütbeleri sökülmüştür. Ve doğal sonucu olarak Kenan Evren'in emekli cumhurbaşkanı olmaktan kaynaklanan hakları yasal dayanağını yitirmiştir. Bugün yargı üzerine düşeni yapmıştır. Bundan sonra 12 Eylül ile 12 Eylül yasalarıyla, 12 Eylül kurumlarıyla hesaplaşmak siyasal mücadelenin konusudur" ifadesini kullandı.

'MÜCADELEYE DEVAM' SLOGANI

Kararın açıklanmasıyla birlikte salondaki herkes 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' diye sloganlar attı.
Kararın açıklanmasının ardından bazı sivil toplum örgütleri temsilcileriyle müdahil avukatları adliye önünde gazetecilere açıklama yaptı.

Devrimci 78'liler Federasyonu Başkanı Nejat Kangal, bugün 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin cezalandırıldığını belirterek, "Yıllardır verdiğimiz mücadeleyle kamu vicdanında mahkum edilmesini sağlamış olduğumuz darbeciler, bugün de mahkeme önünde mahkum edilmiştir. Yıllar boyunca sürdürülen bu mücadele boşuna değildir. Bu ülkenin demokratikleşmesi için yapılmış bir mücadeledir" diye konuştu.
      
Müdahil avukatlarından Arif Ali Cangı da 12 Eylül döneminin kapandığını, verilen kararla da 12 Eylül'ün suç olduğunun belgelendiğini söyledi.
Öte yandan Devrimci 78'liler Federasyonu Başkanı Nejat Kangal, 12 Eylül döneminde idam edilen Ali Aktaş'ın yazdığı ve ailesine ulaşmayan mektubunu annesi Ganime Aktaş'a verdi.