Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 12 Eylül duruşmasının görülmesine bugün devam edildi. Duruşmaya, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 'duruşmaya katılmasının tıbbi açıdan uygun olmadığı'nı bildirdiği Kenan Evren ile Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 'ifade vermesinin sağlığı açısından tehlike oluşturup oluşturmayacağının öngörülemediği'ni belirttiği Tahsin Şahinkaya katılmadı. Ancak çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi ise adliye önünde eylem yaptı.

Adliye bahçesinde 12 Eylül döneminde hayatını kaybeden, kaybolan ve işkenceye maruz kalanların fotoğraflarını asan eylemciler Kenan Evren ve 12 Eylül dönemi aleyhine sloganlar attı. Bu arada, 'İşkenceci ve katillerden hesap soruyoruz' pankartı açan bir grup gösterici, 12 Eylül döneminde cezaevlerinde yaşanan işkenceleri bir gösteriyle canlandırdı. Adliye bahçesine kurulan Filistin askısı olarak bilinen işkence aletine ise bir gösterici temsili olarak gerilirken, başka bir gösterici ise falakaya yatırıldı. Gösteride falakaya yatırılan şahsa temsili cezaevi yöneticileri tarafından "Ne suç işledin, anlat?" sorusu yöneltilirken, "Ben bir şey yapmadım" yanıtını veren mahkum temsili olarak dövüldü. Bununla yetinmeyen işkenceciler, mahkumun ayaklarına su dökerek, zıplamasını istedi.

PANKART KRİZİ

Bu arada dernekler arasında pankart krizi yaşandı. Devrimci 78’liler Federasyonu ile Yusufiye Derneği üyeleri arasında açılan pankart nedeniyle tartışma çıktı. Taraflar arasında yaşanan gerginliği, Çevik Kuvvet ekiplerinin araya girmesiyle son buldu.

İDDİANAME

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından hazırlanan iddianamede, Evren ve Şahinkaya, 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek' ile suçlanıyor. Suç yerinin Ankara, tarihinin ise 2 Ocak 1980 ile 12 Eylül 1980-6 Aralık 1983 arası gösterildiği iddianamede, Evren ve Şahinkaya'nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 'devlet kuvvetleri aleyhinde cürümler'e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına' çarptırılmaları isteniyor.



FK(AY/SS)