Alanya PTT Müdürlüğü önünde bir araya gelen yaklaşık 40 kişilik grup, 12 Eylül askeri darbesini protesto etti. Hükümetin son yıllardaki uygulamalarının 12 Eylül'ü aratmayacak davranışlar olduğunu ileri süren Eğitim-Sen Alanya Temsilcisi Ali Koca, "Özel Yetkili Mahkemeler ve Özel Yetkili Savcılıkları kullanma bakımından 12 Eylül'ü bile geride bıraktı. Örgütlü ve muhalif güçlere yönelik başlatılan operasyonlar, tıpkı 12 Eylül'de olduğu gibi sendikacıların evine yapılan şafak baskınları, soyut suçlamalarla gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamalar, 12 Eylül düzeninin bugün AKP eliyle devam ettirildiğinin somut kanıtıdır" diye konuştu.

Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"12 Eylül'de yasama, yürütme ve yargı, beş kişilik darbe cuntasının elindeyken, günümüzde yürütme gücünü elinde tutan AKP, yasama organı olan TBMM'deki çoğunluğu ile istediği kanunları çıkardı, yargı organlarındaki yoğun siyasal kadrolaşma sonucunda yargıyı da tümüyle kendi denetimine aldı. Bu şekilde tıpkı 12 Eylül darbesi sonrasında olduğu gibi yargıyla yürütmenin, yürütmeyle yasamanın ayrılığı ve birbirini denetleme imkanı fiilen ortadan kaldırıldı. Hükümetin, darbe döneminden farklı olarak 'seçimle gelen bir meclise dayanıyor' olması, sistemin 'tek parti diktatörlüğü' biçiminde işlemesini gerektirmemektedir."

12 Eylül darbesinin üzerinden 32 yıl geçmiş olmasına rağmen 12 Eylül ile hesaplaşılacağı iddiası ile yola çıkıldığını aktaran Koca, "Ancak AKP'nin 10 yıllık iktidarında, 12 Eylül darbecilerini bile gölgede bıraktılar. Türkiye uzunca bir süredir 12 Eylül'ü aratmayan pek çok uygulamayla karşı karşıyadır. AKP iktidarının 'ustalık dönemi' olmasına rağmen iktidarın, bugün 12 Eylül'ü yargı önüne çıkarmakla övünmesi büyük bir kandırmacadır. 12 Eylül'ü yapanların izinden gidenlerin 12 Eylül'ü yargılaması gerçek bir yargılama olabilir mi?" diye konuştu.

Hükümet aleyhine sloganların atıldığı açıklamaya KESK, CHP ve ÖDP destek verdi.



ÖY(SU/CK)