Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, “Hasan Duman” adlı kişinin, “askeri görevlilerce, 12 Eylül darbesiyle ilgili bazı belgelerin mahkemeye gönderilmeyerek saklandığı, hatta imha edildiğine” ilişkin mektup gönderdiğini açıkladı.

GENELKURMAY’A SORULACAK

“Hasan Duman” adlı kişinin gönderdiği mektubun Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilerek, kimliği hakkında araştırma yapılmasının istenmesine karar veren mahkeme, bu araştırmadan bağımsız olarak “YURT-KOR” isimli belgenin niteliğinin tespitinin ve dilekçedeki “belge imhası” iddiasının araştırılmasının talep edilmesini kararlaştırdı.

Mahkemeye gelen mektupta dikkat çeken ifadeler şöyle:

KORGENERAL GÖNDERMEDİ

“Ben bir TSK mensubu olarak Genelkurmay Karargahında işlenen bir suçu, sizlere bildirmek üzere bu mektubu yazıyorum. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Kenan Evren imzalı belgelerin karargahta araştırılıp, mahkemenize gönderilmesi talebinde bulunmuştu. Sorumlu olduğum birimde yaptığımız araştırmalar sonucunda bazı önemli belgelere ulaştık. Bu belgeler arasında 1979 yılına ait Kenan Evren imzalı YURT-KOR adı verilen bir plan da bulunmaktaydı. Bu planda, askeri müdahaleden önce toplumda karışıklıklar olacağı öngörülmüş, buna göre askeri müdahale hazırlıklarının yapılması gerektiği vurgulanmıştı. Bu plan, dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Abdullah Recep’e arz edildi. Ancak kendisi böyle bir belgenin başında olduğu birimden gönderilmesini istemedi ve belgelere rastlanılmadığına ilişkin bir cevap yazdırdı. TSK mensubu olarak vicdanım bu olaydan rahatsız olduğu için bu mektubu yazmaya karar verdim.”

DAVA ERTELENDİ

Mahkeme, 12 Eylül davasında dosyanın, soruşturmanın genişletilmesi talebi olup olmadığını açıklaması, talebi yoksa esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verdi ve duruşmayı 21 Haziran’a erteledi.

Müdahil avukatları, Evren’in dava konusu olayları anılarında yer verdiğini, bu nedenle Evren’in evinde arama yapılmasını istedi. Talep reddedildi. (Hürriyet)