Antalya’nın merkez Kepez İlçesi’nde bulunan Hüseyin Ak İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Doğa Eker, üç yıl önce 25 yıldır sigara içen babası Ayhan Eker ile 20 yıldır sigara içen dayısı Zafer Yavuz’un sigarayı bırakması için kendisine ait Facebook sayfasında baskı yazıları yayınlamaya başladı. Yaklaşık 1.5 yıl sonra hem babası hem de dayısına sigarayı bıraktırmayı başaran Doğa’nın, bu hareketi sosyal paylaşım sitesinde de kısa zamanda büyük ilgi gördü. Babası ve dayısı ile başlattığı sigaraya karşı savaşı büyüten Doğa Eker’in Facebook üzerinden yürüttüğü kampanya ile bugüne kadar 100’e yakın kişi sigarayı bıraktı.

4 BİN DESTEK

Küçük Doğa’nın kampanyasına Facebook üzerinden aralarında profesör, milletvekili, belediye başkanı, avukat, doktor gibi kişilerin de bulunduğu 4 bine yakın takipçisi destek veriyor. Sigara ile savaşı bir projeye dönüştüren Doğa Eker, oyun ve bazen de ödev zamanlarını, insanları yavaş yavaş öldüren sigara ile savaşa ayırdığını söyledi.

BIRAKMAK İÇİN ÖNEMLİ GÜN SEÇİN

Doğa Eker, birçok kişinin çocuklarına 50 kuruş harçlık vermezken ya da kitabını almazken, her gün günde bir veya iki kez üzerinde ‘sizi öldürür’ diye yazan sigara paketlerine para vererek büyük hata yaptıklarını kaydetti. Bütün çocukları da kampanyasına desteğe çağıran Doğa, ailelerin doğum günü, evlilik yıldönümü, çocuklarının doğum günü gibi önemli günlerden birini seçerek sigarayı bırakabileceklerini söyledi.

SOKAK RÖPORTAJLARI YAPIYOR

Eker, Facebook üzerindeki birebir yazışmalarının yanısıra babasının aldığı kamerayla sokaklara çıkıp sigara içenlerle yaptığı röportajları da sayfasında yayınlıyor. Küçük Doğa, sigarayı bıraktığına dair söz verenleri de hem o kişinin yakın çevresi hem de fotoğrafları aracılığıyla yakından takip ettiğini belirtti.

OKULU PLAKETLE ÖDÜLLENDİRDİ

Doğa Eker’in sosyal paylaşım sitesi ve sokak röportajları şeklinde yürüttüğü sosyal sorumluluk projesine okulu da destek verdi. Hüseyin Ak İlköğretim Okulu Müdürü Süleyman Öztürk tarafından Doğa Eker, bütün öğrenci arkadaşlarının önünde plaketle ödüllendirildi.

Doğa’nın insan sağlığı için çok zararlı olan sigara ile yaptığı mücadelesinin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Okul Müdürü Öztürk, okuldaki diğer öğrencilerin de sigara içen anne- babalarına ve çevresindeki yakın kişilere Doğa gibi baskı uygulamalarını istedi.

Sınıf öğretmeni Hanife Fırat ise Doğa Eker'in arkadaşları tarafından sevilen, çevre olaylarına duyarlı bir öğrenci olduğunu söyledi.