Afşin-Elbistan B Termik Santralı'nın kömür sahası olan ve Park Teknik A.Ş.'nin faaliyet gösterdiği Çöllolar Kömür Sahası'nda 6 ve 10 Şubat 2011'de iki kez meydana gelen göçüklerin altında kalan işçilerDEN Yaşar Alkaya ile Ruşen Demir'in cesedi bulunurken, jeoloji mühendisi Halil Tatlı, makine mühendisi Cuma Yıldırım, maden mühendisi Nail Yılmaz, makine operatörleri Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, dozer operatörü Adnan Demir, drenaj işçisi Aydoğan Polat ile topograf Tuğran Gökhan'a ulaşılamadı. 11 kişinin ölümüyle ilgili, 9'u sahayı işleten Park Teknik A.Ş.'de görevli, 14'ü de EÜAŞ'da görev yapan toplam 23 kişi hakkında 'Bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz 23 sanıktan 11'i katıldı. Duruşmaya katılan sanıklar Süha Dinç, Ebru Kaleli, Şeref Göksu, Resul Altun, Atilla Dalkıran, Ahmet Şahin, Refik Eken, Harun Burcu, Metin Arifoğlu, Nihat Tek ve Durdu Kılıç suçlamaları reddetti. Sanıklardan devlet memuru olanlar, yasa gereği soruşturma izninin alınmasını ve savunmalarını da avukatları ile birlikte hazırlayıp, yazılı olarak sunacaklarını söyledi.

Mahkeme heyeti sanıkların ifadelerinin ardından ölenlerin yakınlarını dinledi. İşçilerden Cuma Yıldırım'ın babası Yusuf Yıldırım, cebinden oğlunun fotoğrafını çıkartıp, mahkeme başkanına göstererek, "İlk göçükten sonra oğlumun söylediğine göre Park Teknik'in yetkilileri 'Bu çatlaklardan bir şey olmaz, cesaretli olun' diyerek yarıkları dozerlerle doldurmuşlar. Bize 'Herhalde toprak altında kalacağız' dedi. Hiç önlem almadılar. Bunların hepsi kusurlu. Sanıkların cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi. Muhsin Koşan'ın kardeşi Ali Mühmani Koşan ise, sanıklardan şikayetçi olduğunu, Türkiye Maden mühendisleri Odası'nın göçükle ilgili hazırladığı raporun kanıt olarak kabul edilmesini istedi.

Duruşmada savunma yapan devlet memuru sanıkların avukatları davayla ilgili Afşin Cumhuriyet Savcılığı'nca 9 kişinin daha yargılanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan soruşturma izni istediğini, ancak bakanlığın izin vermemesi üzerine savcılığın Danıştay'a itirazda bulunduğunu hatırlattı. Aynı kararın müvekkilleri açısından da göz önünde bulundurulmasını istedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların olay günü hangi görevde bulunduklarının tespiti amacıyla Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü ile Afşin-Elbistan B Termik Santralı Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına, şüphelilerin görevleri nedeniyle soruşturma izni alınması yönündeki eksiliğin değerlendirilerek verilecek karara göre şüphelilerin savunmalarının alınmasına ve buna bağlı olarak da tanıkların dinlenmesine karar vererek duruşmayı 11 Aralık'a erteledi.