Merkez Yıldırım İlçesi'nde oturan 5 yılık evli Dilek ve Yüksel Akkelle çiftinin, dört yıl önce bir kız çocuğu dünyaya geldi. Doğumundan hemen sonra yapılan tetkiklerde kalıtımsal  metabolik karaciğer rahatsızlığı teşhisi konulan bebek, doktorların tüm müdahalelerine rağmen 11 ay sonra yaşamını yitirdi. Kızını kaybetmenin acısını yaşayan Dilek Akkelle, iki yıl sonra yine hamile kaldı ve 11 ay önce Ömer Talha adını verdikleri bebeğini dünyaya getirdi. Ömer Talha'da da aynı hastalığın ortaya çıkmasından dolayı büyük üzüntü yaşayan Dilek Akkelle, bu kez bebeğini kaybetmemek için Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürdü.

Burada bir ay boyunca yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Ömer Talha'ya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Metabolizma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Sağlam tarafından karaciğer nakli yapılması istendi. Bunun üzerine anne Dilek Akkelle, hiç tereddüt etmeden karaciğerinden parça vermeyi kabul etti. Yapılan testlerin de olumlu sonuç vermesiyle Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Karaciğer Birimi başkanı Prof. Dr. Ekrem Kaya öncülüğünde geçen hafta ameliyat gerçekleştirildi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaklaşık 8 saat süren operasyonun ardından anneden alınan karaciğer parçası, oğlu Ömer Talha'ya başarıyla nakledildi.

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Ekrem Kaya, bu hastalığa bağlı karaciğer naklinin dünyada sınırlı sayıda olduğunu belirterek, Ömer Talha'nın sağlığına kavuşmasının ailesini olduğu kadar kendilerini de mutlu ettiğini söyledi. Anne Dilek Akkelle'nin de sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaya, "Ömer Talha'nın rahatsızlığı ırsi olan metabolik karaciğer rahatsızlığıydı. Kanda amonyak düzeyinin yükselmesiyle karakterize bir hastalık. Siroz olmadan, karaciğerde bulunması gereken bazı emzimlerin olmaması sonucu kanda amonyak yükselince beyin hasarı oluşuyor. Gelişme geriliği olan çocuklar, ya 1- 2 yaş civarında ölüyor veya spastik kalıyorlar" dedi.

Hastanenin Başhekimi Doç. Dr. Tahsin Yakut, "Gerçekten çok özellikli bir ameliyattı. Birincisi 11 aylık bir bebeğe yapılan karaciğer nakli olması. İkincisi, çok nadir olarak görülen metabolik bir hastalığı olan arginino süksinat liyaz enzimi eksikliğine bağlı Türkiye'de yapılan ilk canlı vericili karaciğer nakli olması. Çok şükür ki bebeğimizin de annesinin de sağlık durumu iyi. Biz de çok mutluyuz" diye konuştu.

Anne Dilek Akkelle de oğlunun sağlığına kavuşmasıyla kendisinin de yeniden doğduğunu belirtti. Akkelle, "Hastalığı döneminde, bebeğimin büyüdüğünü, el ele yürüdüğümüzü hayal ederdim. Acaba bu hayalim gerçek olur mu diye düşünürdüm. Ama artık hayallerim gerçek olacak. Oğlum sağlığına kavuştu. Çok mutluyum. Bebeğim için ciğerimi değil, canımı veririm" dedi.