Doğuştan kalbi delik olan ve buna bağlı ağır kalp yetmezliği yaşayan 11 aylık kız bebek, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde düzenlenen başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşturuldu. Dünyada yeni bir tedavi yöntemi olan Türkiye’de nadir olarak uygulanan hibrid anjiyo yöntemiyle kalbindeki deliğe amplatzer denen bir şemsiye yerleştirilen Hira Nur Aslan hastaneden taburcu aşamasına geldi.

3 AY ARAYLA İKİ AMALİYAT

Hastanede basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Narin, bu yaştaki çocuklarda açık kalp ameliyatının riskli olduğunu, ama operasyon gerçekleştirerek minik Hira Nur’u sağlığına kavuşturduklarını söyledi. Prof. Dr. Narin, şu bilgileri verdi:

"Doğduğunda ventrikül dediğimiz kalbin odacıkları arasında çok geniş bir deliği olan 11 aylık kız hastamızın bir aylıktan itibaren kilo alamama, beslenememe, erken yorulma ve sık zatürre geçirme gibi ağır kalp yetersizliği bulguları vardı. Ventrikül dediğimiz bu geniş delik nedeniyle akciğere giden kan akımı çok fazla olduğundan ağır pulmoner hipertansiyon dediğimiz ciddi akciğer tansiyon yüksekliği gelişmişti. Bu durum, hastaya 3 ay önce yapılan anjiyo kardiyografiyle doğrulandı ve 3 ay önce hastaya akciğer tansiyonunun daha da yükselerek ölümcül boyutlara ulaşmaması için pulmoner bandlama dediğimiz ilk kapalı kalp ameliyatı uygulandı. Sonrasında hastanın deliğinin kapatılması ve bu bandın kaldırılmasını içeren ikinci ve nihai ameliyatın olması gerekiyordu. Ancak hastanın kilosunun düşük olması (6.5 kg), kalp yetersizliği belirti ve bulgularının devam etmesi ve kalp defektinin çok büyük olması nedeniyle açık kalp ameliyatı bir takım riskler içeriyordu. Bunun yanında bu hasta için yapılacak açık kalp ameliyatı by-pass dediğimiz bir pompa aracılığıyla kalbin tamamen durdurularak yapılacak olmasıyla da gelişebilecek olası komplikasyonlar nedeniyle hastaya hibrid yöntemle deliğine amplatzer denen bir şemsiye yerleştirildi. Bu işlem ameliyathanede değil, anjiyokardiyografi salonunda geçekleştirildi. Kalp damar cerrahları tarafından göğüs ön yüzü açıldıktan sonra pediyatrik kardiyoloji ekibi olarak çeşitli kateterler yardımıyla kalbi kesmeden delik içerisine uygun şemsiye cihazı yerleştirdik. Bu işlem çalışan kalpte gerçekleştirildiğinden dolayı açık kalp ameliyatının olası riskleri bertaraf edilmiş oldu. Aynı seansta akciğere giden pulmoner damardaki band da kalp damar cerrahları tarafından kaldırıldı ve göğüs kapatıldı."

ÇOCUĞUM HAYATA DÖNDÜ

5 çocuk annesi Arife Aslan da, son çocuğu olan 11 aylık Hira Nur’un geceleri uyumadığı sürekli ağladığını, bunun üzerine doktora başvurduklarını belirterek, şöyle dedi: "Çocuğum adeta ölü gibiydi. Sürekli ağlıyordu. Ağlamasını durduramıyorduk. Hayatından endişe ediyorduk ve öleceğini sandık. Daha sonra Erciyes Üniversitesi’ne Tıp Fakültesi’ne başvurduk ve Prof. Dr. Nazmi Narin öncülüğünde çocuğum ameliyat ettirilerek, sağlığına kavuştu. Çok mutluyum. Doktorlarımızın hepsine teşekkür ediyorum. Hep çocuğumu hep bizi hayata bağladılar."



CZ(OE/COŞ)