Ermenilerin Türkleri, İran'ın Kum Kentinde camiye doldurup ateşe verdiğini ve burada 60 kişinin dumandan boğularak öldüğünü ağlayarak anlatan canlı tarih Ömer Gül, ilerleyen yaşına rağmen o korkunç günleri dün gibi hatırladığını söyledi. Büyüklerin Ermeni çetelerine karşı kazma- kürekle kendilerini savunmaya çalıştığını ifade eden Ömer Gül acı dolu günleri şöyle anlattı:

"Ermeniler girdiği her köyde zulüm yapıyordu. Onlara karşılık veremiyorduk. Kazma kürkle ne yapabilirdik ki? Zaten köyde genelde yaşlı, kadın ve çocuklar vardı. Ermenilerden kurtulmak için Erzurum'un Horasan ilçesine göç ettik. Mart ayının sonları idi. Sabahın erken saati koyun otlatan amcamın oğlu koşarak geldi ve köye Ermenilerin geldiğini haber verdi. Köydeki herkes dağlara doğru kaçmaya başladı. Ben de anamla beraber kaçıyordum. Kaçamayanları ise Ermeni çeteleri yakaladı. Bizim aileden 60 kişiyi büyük, küçük demeden öldürdüler. Ermenilerin Türkleri öldürdüğü ahırlarda ot bile yetişmiyor. Çünkü yanan insanların yağları eriyerek toprağa karışmıştı. Her seferinde canımızı kurtarmayı başardık. Ama bizi yakalayamayan Ermeni çeteleri evlerimizi yerle bir ediyordu. 'Türkler, Ermenilere zulüm etmiştir' diyenleri Allah'a havale ediyorum. Aradan 94 yıl geçti. Ama hala o günleri hatırlıyorum. Ölene kadar da unutmayacağım. Çünkü beynime yerleşmiş."

DOĞU'DA 185 TOPLU MEZAR VAR 

Öte yandan Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Erol Kürkçüoğlu, 11'i Iğdır ve çevre köylerinde olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Bölgeasi'nde Türklere ait 185 toplu mezar bulunduğunu belirtti. Bu toplu mezarlardan sadece 14'ünün açıldığını kaydeden Doç.Dr. Kürkçüoğlu, "O tarihi yaşayan ve şu anda hakkın rahmetine kavuşmuş bir çok kişi ile yüz yüze konuştum. O günleri anlatırken hepsi bir çocuk gibi ağlıyordu" dedi.