Bir plastik fabrikasında işçi olarak çalışan Hasan Şimşek ve ev kadını Selma Şimşek'in tek çocuğu olan Fatma Betül Şimşek, omurilik dokusu kese halinde sırtında doğdu. Bu nedenle de belden aşağısı felç olan Fatma Betül'ün, yürüyebilmesi için bugüne kadar çeşitli tedaviler gördü. Ailesi, kızlarını yaklaşık 1 ay önce Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürdü. Burada yapılan tetkiklerde, Fatma Betül'ün, kaslarının güçlü olduğu ve bacaklarına takılacak protez cihazla yürüyebileceği saptandı. Özel olarak yapılan 2 bin 500 lira değerinde protez cihaz Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ın eşi Hatice Doğan'ın girişimiyle hayırsever bir kişi tarafından alındı. Fatma Betül Şimşek, iki bacağına takılan protez cihaz sayesinde, üç ayaklı denge bastonu eşliğinde 10 yıl sonra yürümeye başladı.

'OKULUMA YÜRÜYEREK GİTMEK İSTİYORUM'

Yürümeye başladığı için mutlu olduğunu, cihazsız ve denge bastonsuz yürüyebileceği günleri sabırsızlıkla beklediğin ifade Niyazi Usta İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Fatma Betül Şimşek, ''Arkadaşlarım gibi bende koşup, oynamak istiyorum. Bugün kadar okula annemin kucağında ve tekerlekli sandalye ile gittim. Artık tek başıma yürüyerek gidebilmeyi istiyorum'' dedi.

8 GÜNLÜKKEN BEYİN AMELİYATI GEÇİRDİ

Kızı Fatma Betül'ün hastalığı nedeniyle 8 günlükken beyin ameliyatı olduğunu hatırlatan anne Selma Şimşek, şunları söyledi:

''Bugüne kadar, belinden, beyninden ve ayaklarından birçok operasyon geçirdi. Son olarak Selçuklu Tıp’a geldik. Buradaki doktorlar, kızımın yürüyebileceğini ancak 2 bin 500 TL’lik bir cihazın alınması gerektiğini belirttiler. Kızımın okuldaki öğretmenlerinden Yasemin Özgen girişimleri sonucu Vali Aydın Nezih Doğan’ın eşi Hatice Doğan ile görüştük. Kendisi cihazın alınması için destek vereceklerini söyledi. Hayırseverlerin desteğiyle cihaz alındı. Kızım doktor kontrolünde yaklaşık bir ay bu cihazı kullanarak egzersiz yaptı. Yürümek için çok çaba harcadı. Verdiği çabalar boşa gitmedi.''

PROTEZ CİHAZ TAMAMEN ÇIKACAK

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Levendoğlu da, Betül Şimşek’e 15 gün boyunca cihazı bacaklarına takarak yürüme eğitimi verdiklerini belirterek, ''Bu tür hastalıklarda doğru teşhis ve tedavi çok önemlidir. Yürüme eğitimiyle hastamız yürümeye başladı. Hastanın çok azimli ve istekli olması da iyileşme süresini çabuklaştırdı. Bundan sonraki süreçte cihazın boyunu küçülteceğiz. Böylelikle daha rahat yürüyebilecek. Belirli bir süreden sonra da cihazı tamamen çıkarmayı hedefliyoruz'' diye konuştu. 

Protez cihaz alınmasında destek olan öğretmeni Yasemin Özgen, ise Fatma Betül'ün, ilk yıllarda okula annesinin kucağında geldiğini, sonra okul yönetiminin girişimleri sonucu hayırsever bir kişinin tekerlekli sandalye bağışladığını söyledi. Fatma Betül'ün ilk etapta tekerlik sandalyeyi kabullanmediğini ifade eden Özgen, ''Fatma Betül, herkesin kendisine güleceğini düşünerek, tekerlekli sandalyeyi kullanmak istemedi. İkna ettik ve tekerlekli sandalyeyi okula gelip giderken kullanmaya başladı. Çok büyük ameliyatlar geçiren Betül’ün yürüme azmi hepimizi mutlu ediyor'' dedi.

 

HK(İA/AAA)