Yalova’da Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner tarafından karşılanan Mustafa Kurtulmuş, müdürlük binasını gezdi. Yalova ile ilgili Güner’den bilgi alan Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin, birçok ülkeden orman yangınlarıyla ilgili konuda önde olmasının sebebinin, sadece ekonomik değerinin baz alınmamasından kaynaklandığını belirten Kurtulmuş, “Biz orman yangınlarıyla mücadelede çok büyük bir kaynak harcıyoruz. Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede birçok ülkenin önündedir. Birçok ülke orman yangınlarına ekonomik yönüyle bakıyor. Oysa biz 10 liralık ağacın söndürülmesi için 100 liralık masraf yapıyoruz. Biz, ormanlara sadece odun ekonomisi gözüyle bakmıyoruz. Ormanların fonksiyonel değeri bizim için çok önemli. Onun için ağacın odun değeri değil fonksiyonel değeri üzerinden masraf yaparak bir ağacımızın dahi yanmaması için çaba harcıyoruz. Yine yangın söndürmede kullandığımız araç takip ve yangın yönetim sistemi, dünyada birincilik alan bir sistem. Bu sistemi ABD ve Avrupa’ya bile satıyoruz. Şu anda Türkiye’deki bütün ormanlık alanlar hem gözetleniyor, hem kamerayla takip ediliyor. Biz bu seneyi de orman yangınları anlamında başarıyla atlatacağımıza inanıyoruz” dedi.

KIRSAL ALANLARDAKİ YANGINLARLA İLGİLİ TEŞKİLAT KURULMALI

Türkiye’de kırsal alanlarda çıkan yangınlarla mücadele edecek bir teşkilatlanmaya da ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kurtulmuş, “Türkiye’de sadece orman yangınları değil, kırsal alan yangınlarıyla da biz uğraşıyoruz. Kırsal alan yangınlarını söndürecek itfaiye teşkilatları yok. Bir tarafta köy, bir tarafta vatandaşın ekili alanı yanarken siz orman yangınını söndüremezsiniz. Ülkemizde orman yangınları kadar kırsal alan yangınları çıkıyor. Türkiye’de kırsal alan yangınlarıyla ilgili teşkilatlanmaya ihtiyaç var” dedi.

Kurtulmuş, vatandaşların ormanların güzelliklerini artık en iyi şekilde toz toprak olmadan görmesi gerektiğini de kaydederek, “O nedenle artık ormanlardaki toprak yolların yerini asfalt orman yollarına bırakması gerekiyor. Bu konuda da bir takım çalışmalar yapıyoruz. Ormanlarımızdaki yolları sadece otomobillerin değil, TIR’ların bile girebileceği standartlarda yapacağız.”

Açıklamanın ardından Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş’a Yalova ormanlarından toplanan sarı kantoron otu ve şifalı bitkilerden hediye etti.



SG(FK/AAA)