Uzun yıllar İnağzı Mahallesi'ndeki 2 katlı eski binada eğitim veren Zonguldak Özel Eğitim Meslek Lisesi için Karaelmas Mahallesi'nde daha önce 6- 12 yaş grubundaki çocukların kaldığı yuva olarak kullanılan 3 katlı bina, 1 milyon 327 bin TL harcanarak okula dönüştürüldü. Lise, 2011- 2012 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemi başında kalorifer tesisatına kadar baştan aşağıya yenilenen binaya taşındı. 50'si kız, 50'si erkek toplam 100 öğrencinin yatılı eğitim görebildiği okula bu yıl bakanlık tarafından yeni öğrenci yerleştirilmedi.

ZONGULDAK'TAKİ ÖĞRENCİLER ORDU VE İSTANBUL'A

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ülke genelinde ilköğretimi bitirip parasız yatılı olarak liseye devam etmek isteyen 331 işitme engelli öğrenciyi, illerdeki özel eğitim meslek liselerine yerleştirirken, 1 milyon 327 bin TL harcanarak yenilenen Zonguldak'taki okula öğrenci vermedi. Bakanlık, kentteki Uzunmehmet İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'nu bitirip liseye devam etmek isteyen 7 öğrenciyi de Ordu ve İstanbul'daki liselere yatılı olarak yerleştirdi.

VELİLER TEPKİLİ

Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Sarı imzasıyla İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne gönderilen yazıda, "Yerleştirmeler, özel eğitim meslek liselerinin kontenjanları ve öğrencilerin ikametgahları esas alınarak yapılmıştır" denilmesine rağmen çocukları Ordu ve İstanbul'daki okullara yerleştirilen veliler, duruma tepki gösterdi. Çocuklarını başka bir ile göndermeyeceklerini söyleyen veliler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurdu.

'CEZA VERİLSE DE OKUTMAM'

Maden işçisi 45 yaşındaki Veli Maden de kızı 14 yaşındaki Aslı Maden'i, Ordu'daki Nuriye Halit Çebi Özel Eğitim Meslek Lisesi'ne göndermeyeceğini söyledi. Veli Maden, şöyle konuştu:

"Ben kızımı Ordu'ya gönderemem. Hem imkanım yok, hem kız çocuğu, hem engelli. Gönderdiğimizde biz burada nasıl rahat edebiliriz? 170 lira ev kirası veriyorum. 300 lira mutfak masrafımız var. Aylık elime geçen para ise 700-800 lira. Nasıl göndereyim Ordu'ya? Yatılı bile olsa bunun elbisesi, kırtasiye malzemesi. Mümkün değil. Ceza alacağımı bilsem de gönderemem. 'Ordu' diye inat edilirse okutmam. Ama buradaki lisede imkanlarım ölçüsünde okuturum. Kızım okumak istiyor. En azından meslek lisesini bitirmek istiyor. Liseyi bitirirse önü açılacak. Devletimiz engellilere iş imkanı tanıyor. Belki ondan yararlanacak. Evlendiğinde eşine boynu bükük kalmayacak. Biz dilekçemizi verdik, bekliyoruz."

'RAPORLA DURUMU BAKANLIĞA BİLDİRECEĞİZ'

İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek de konuyu bir raporla bakanlığa sunacaklarını söyledi. Velilerin çocuklarını başka ile göndermek istemediklerini, bu konuda kendilerine dilekçe verdiklerini anlatan Özbek, şöyle dedi:

"Konuyla ilgili 2 müfettiş görevlendirdik. Müfettişlerimiz okulu inceleyecek. Okulumuzun yatılı eğitime hazır olduğu, kapasitesi ve yapılan harcamaları içeren bir rapor hazırlayacalar. 'Bu okulun kapasitesi budur, şu kadar masraf yapılmıştır, yapılan masrafın atıl duruma düşmesi söz konusudur' şeklinde bir rapor. Bu raporu bakanlığa sunup, öğrenci isteyeceğiz. Çünkü veliler çocuklarını başka ile göndermeyecek. Biz okulumuzu canlandırmak istiyoruz. Çünkü çok masraf ettik. Bakanlık, yeni açılan liselerin öğrenci sayısını artırıp öğretmen kadrosu açacak. Konuyu gerekirse genel müdür ile görüşeceğim. Zonguldak milletvekillerinin de devreye girmesi gerekiyor."

2 ÖĞRENCİYE 1 ÖĞRETMEN

Zonguldak Özel Eğitim Meslek Lisesi'nde ise geçen yıl eğitim gören 48 öğrenciden 22'sinin mezun olmasının ardından bu yıl 15'i yatılı toplam 26 öğrenci eğitim görecek. 13 öğretmenin görev yaptığı 100 öğrenci kapasiteli 3 katlı okulda 2 öğrenciye 1 öğretmen düşmüş olacak.



EE(EE/BT)