Konfederasyonların bu yılki 1 Mayıs gösterisinde konuk edeceği Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir mektup yollayarak, "polis baskısına" şahit olmak istemediklerini belirtti.

Resmi tatil olan 1 Mayıs günü, İstanbul'un merkezinde toplu taşıma neredeyse tamamen duracak ve çok sayıda yol trafiğe kapatılacak.

Sıkı polis tedbirleri

Vali Mutlu ve 1 Mayıs Tertip Komitesi, Taksim Gezi Parkı girişinde ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.

Mutlu, Taksim Meydanı'ndaki inşaat alanında 30 metreye kadar varan derinlikte çukurlar olduğunu belirterek, sendika konfederasyonlarına Kazlıçeşme Meydanı'nı önerdiklerini anlattı.

Polisin, Taksim'e çıkmak isteyenlere karşı gerekli önlemleri aldığını belirten Mutlu, "Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Taksim civarında çok yoğun güvenlik tedbiri almak suretiyle miting alanına gelişlerin tamamını durduracağız. Güvenlikli bir alan olmadığı için müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Mutlu, "marjinal gruplara" karşı her tedbiri alan polisin "ihtiyaç olduğunda güç kullanımını kararlı bir şekilde yerine getireceğini" de sözlerine ekledi.

Taksim Meydanı'nda inşaat

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 1 Mayıs günü Taksim, Şişli, Beşiktaş, Mecidiyeköy, Dolapdere ve Tarlabaşı bölgelerindeki yolların çoğu trafiğe kapalı olacak. Anadolu yakasından Avrupa yakasına vapur ve deniz otobüsü seferlerinin iptal edildiği, metrobüs seferlerinin de 05.00'ten itibaren yapılmayacağı belirtildi. Ayrıca, metronun Şişhane-Levent istasyonları arasındaki kesiminde de seferler 06.00'da durdurulacak.

ITUC Genel Sekreteri İstanbul'da

DİSK, KESK, Türk-İş ve Türk Tabipleri Birliği'nin oluşturduğu "1 Mayıs Tertip Komitesi", Hak-İş ve mühendis-mimar odalarının desteğiyle, 1 Mayıs'ta Taksim çağrılarını yineledi.

"1977 yılında Taksim'de hayatını kaybeden 36 kişiyi anmak için 1 Mayıs'ı burada kutlamak istediklerini" vurgulayan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, şöyle konuştu: "Türkiye'de barış konuşulurken, barışla ilgili çalışmalar yapılırken, kalıcı barışı tesis etmek için birçok insanımız kollarını sıvamışken kesinlikle Taksim alanında çatışma istemiyoruz. İstanbul sokaklarında çatışma istemiyoruz. Biz işçiler olarak; birlik, dayanışma, mücadele gününde hakkımız olan Taksim alanında 1 Mayıs kutlamalarını yapmak istiyoruz."

Beko ayrıca, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow'un da Taksim'deki kutlamaya katılacağını hatırlattı.

Burrow'un, 156 ülkeden 175 milyon işçiyi temsil eden ITUC'un geleneksel 1 Mayıs açıklamasını Taksim'de yapması planlanmıştı.

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderen Burrow, uluslararası sendikal hareketin gözünün Türkiye'de olacağına dikkat çekerek, "polis baskısına şahit olmak istemediklerini" belirtti.