“1 Mayıs 2012 işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü kutlamaları, emeğin kazanılmış haklarına yönelik yeni saldırıların gündeme geldiği bir dönemde gerçekleşmektedir. Bir yanda kıdem tazminatının kademeli olarak kaldırılması, özel istihdam bürolarının kölelik büroları haline getirilmesi, bölgesel asgari ücret uygulaması ile asgari ücretin düşürülmesi, taşeronluğun, esnekliğin, güvencesiz ve kuralsız çalışmanın ‘ulusal istihdam stratejisi’ adı altında yaygınlaştırılması hesapları yapılırken, diğer yandan grev yasaklarında ısrar eden, işçi sınıfının önüne konulan barajları koruyan, yasakçı bir sendikalar yasası bizlere dayatılmaktadır.


1 Mayıs 1977’de kaybettiklerimizi anmak, aynı zamanda 12 Eylül askeri darbesine giden yolda en büyük dönemeç olan 1 Mayıs 1977 katliamını unutmamak demektir. 1 Mayıs 1977 suçlularının peşini bırakmayacağımızı ifade etmektir. Şimdi sıra 1 mayıs 1977 suçlularının açığa çıkarılıp, yargılanmalarındadır. Tüm kurumlar adına söz veriyoruz ki, bunun peşini bırakmayacağız.


Her türlü hak alma çabası baskı ve şiddetle durdurulmak istendiği, hapishanelerdeki tecrit uygulaması, kentsel dönüşüm adı altında kentlerimizin yağmalandığı, kar uğruna çevrenin talan edildiği, sağlık ve eğitimin ticarileştiği, gazetecilerin, sendikacıların tutuklandığı, zorun ve baskının hakim olduğu devlet yönetimimin izlerini hissetmekteyiz.

Kürt halkının demokratik taleplerinin, baskı ve tutuklamalar ile yok sayıldığı, özel yetkili mahkemeler ve terörle mücadele yasası adı altında her türlü hak alma talebinin suç görülerek yaratılan baskı iklimi ortadır. Ortadoğu’da yaşananlar, emperyalizmin bölge politikalarının hakim kılınması için izlenen politikalar, ülkemizi içinden çıkılamaz bir cendereye sürüklemektedir. Türkiye çapında 2 milyonu aşkın emekçiyi alanlara taşıyarak, bağımsızlık, özgürlük, eşitlik, kardeşlik, barış ve demokratik taleplerimizle 1 mayıs uluslararası birlik mücadele dayanışma gününü kutlayacağız.”


EN BÜYÜK İŞÇİ-EMEKÇİ KOROSU


KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul da yaptığı açıklamada, “Bugün bir kez daha bundan 35 yıl önce bu meydanda yitirdiklerimizi anıyoruz. Ama biliyoruz ki onların anısını yeniden gündeme getirmek, onların başlattığı mücadeleyi sürdürmekten, alanlarda milyonlarla omuz omuza vermekten geçiyor. Sadece 1 Mayıs alanıyla sınırlı değil. Onların düşündüğü güzel günleri, güzel Türkiye’yi, eşitlikten, özgürlükten yana Türkiye’yi bulana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi.


Basın açıklamasına CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ile ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da katıldı. Yapılan açıklamada, 1 Mayıs 2012, saat 14.00’de başta İstanbul-Ankara-İzmir-Diyarbakır olmak üzere 100’e yakın il ve ilçede dünyanın en büyük işçi-emekçi korosu oluşturulacak. Aynı anda 1 dakika boyunca, ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganı atılacak.

Açıklama sonrası topluluk İstiklal Caddesi’nde bildiri dağıtarak, 1 Mayıs 1989’da Mehmet Akif Dalcı’nın hayatını kaybettiği Şişhane’ye geldi. Mehmet Akif Dalcı burada anıldı.